Comença la vigilància a les platges d'algunes poblacions de la Costa Brava el primer dia de fase 2. Els municipis han optat per diverses fórmules per garantir que es compleix la distància de seguretat, sobretot en aquelles cales o racons on acostumen a concentrar-s'hi més banyistes. A Blanes , han contractat informadors que des d'avui s'asseguren del compliment de les restriccions.

La previsió de pluja ha reduït l'afluència de banyistes. Alguns veïns, amb ganes de platja, s'estan a la sorra però hi ha pocs valents que s'atreveixen a endinsar-se a l'aigua. La Policia Local de Palafrugell i agents cívics pentinen els passejos marítims i les cales per assegurar que es compleixen les mesures de seguretat.

Hi havia ganes de platja però el temps no ha acompanyat. La regió sanitària de Girona ha entrat aquest dilluns a la fase 2 del pla de desescalada i ja es permet anar a la platja a parar el sol i a banyar-se. Arreu del litoral gironí, grups de banyistes han desafiat la previsió de pluja i han anat a gaudir del sol que s'ha deixat veure amb estones de núvols i temperatures més baixes.

Alguns ajuntament ja han començat la vigilància a platges i cales per garantir que es compleixen les restriccions i que els usuaris respecten la distància de seguretat. Els ajuntaments han optat per diverses fórmules, però el gruix de les mesures -com ara sectoritzar platges o desenvolupar aplicacions per saber si l'aforament està complet- s'aniran implantant a mesura que s'aixequin els impediments de mobilitat.

Mentre no està permesa la mobilitat entre regions sanitàries ni l'arribada de turistes estrangers, ajuntaments com els de Palafrugell o Blanes han començat aquest dilluns la campanya informativa i de vigilància. L'objectiu, remarquen des dels dos municipis, és garantir que es pugui gaudir de les platges amb seguretat i responsabilitat.

Blanes compta, des d'avui, amb sis informadors a peu de platja que vetllen des de les deu del matí i fins a les sis de la tarda pel compliment de les restriccions. "El que tenim molt clar és que la platja ha de ser un espai de lleure i de gaudi en família, i que ha de continuar sent així però amb seny", ha afirmat l'alcalde de la població, Àngel Canosa, que subratlla que la finalitat dels controladors és informar i ajudar els usuaris de les platges.

L'alcalde sosté que la millor manera de contribuir a evitar rebrots de covid-19 és la coresponsabilitat de tothom: "Ens hem de cuidar els uns als altres, no podem deixar la nostra seguretat en mans de controladors o de socorristes, entre tots hem de permetre que tothom pugui gaudir de les platges, amb les limitacions que hem de seguir".

Tot i el mal temps

Des de les deu del matí, els informadors han recorregut les platges de Blanes, apropant-se als grups de persones que han decidit aprofitar el primer dia en fase 2 per parar la tovallola i preguntar-los si tenen algun dubte sobre les activitats permeses i oferir-los l'ajuda que necessitin.

"Era el primer dia, les filles ens han deixat els nets, i ens feia molta il·lusió venir, per a nosaltres la platja és la nostra essència i és meravellós tornar a venir", ha afirmat Giovanna Fossati. "Encara que faci aquest dia, volíem venir", hi ha afegit Paula Fossati.

De dilluns a dijous, hi haurà tres informadors a la platja de s'Abanell, un a Blanes centre i un a la de Sant Francesc. Els caps de setmana, en seran dos a la de s'Abanell, en mantindran un a la del centre i n'hi haurà dos a la de Sant Francesc. "Entenem que el cap de setmana hi haurà més gent de fora i allà hi haurà més feina", ha explicat el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy.

Per la proximitat de Blanes amb l'àrea de Barcelona, Canosa ha remarcat que continuaran fent controls per evitar que es fan desplaçaments que encara no estan permesos, aprofitant el reclam de les platges obertes: "Estem encantats que la gent vingui, però que ho facin quan toqui i de la manera que toca".

Codi de colors a Palafrugell

A diferència d'altres municipis amb grans extensions de sorra (com Roses, Castelló d'Empúries, Torroella de Montgrí o Platja d'Aro) el litoral de Palafrugell està esquitxat de cales i platges petites: Calella, Llafranc i Tamariu. I això, fa necessari fixar-hi un límit màxim d'aforament de cara a aquest estiu. L'ajuntament desenvoluparà una aplicació per a mòbils i contractarà catorze agents cívics i preveu que tot això ja estigui implantat quan la regió sanitària entri en fase 3 i hi hagi més mobilitat.

Mentrestant, han situat uns plafons informatius als accessos a les cales i platges i assenyalaran amb un codi de colors si l'aforament està complet o no. El color verd, marcarà que hi ha lloc i es pot accedir a aquella platja, el vermell indicarà que no hi cap més gent i que cal anar a buscar un altre espai on parar el sol.

El cap de la Policia Local de Palafrugell, David Puertas, ha explicat que el dispositiu se centra ara en fer molta pedagogia perquè tothom tingui clar quines mesures de seguretat han d'adoptar a les platges. "Les nostres platges són relativament petites i si s'arriba a l'aforament màxim les haurem de tancar, l'objectiu és que tothom pugui gaudir de les platges de manera segura", ha afirmat. A més, també ha subratllat que faran servir drons per tenir ulls en aquelles cales de més difícil accés.

Estrenant la platja

Aquest dilluns al matí, alguns veïns també han decidit estrenar la temporada de platja. Un matrimoni, Toni González i Núria Bayot, han explicat que, després de mesos de confinament, parar la tovallola i banyar-se a la platja els dona "sensació de llibertat". "Hem baixat caminant d'on vivim, que està a una horeta caminant, i hem acabat amb un bany", han detallat

Una àvia que s'estava amb el net a la platja de Calella, Sílvia Rodríguez, ha admès que s'esperava que hi hagués més gent i, per això, s'han situat ja en un racó amb les roques per mantenir la distància de seguretat. "No hi ha gaire ningú, em sap greu per la gent que no ho pot gaudir, però per a nosaltres és un luxe", ha dit. "Estrenem la platja que tant ens agrada", ha conclòs.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus