03 de juny de 2020
03.06.2020
Diari de Girona

Les obres al túnel de Toses fan tallar durant set mesos els trens entre Ribes i Puigcerdà

Renfe oferirà un servei alternatiu per carretera per donar continuïtat als passatgers de la línia

02.06.2020 | 23:35
Les obres al túnel de Toses fan tallar durant set mesos els trens entre Ribes i Puigcerdà

El servei de tren de l'R3 entre Ribes de Freser i Puigcerdà estarà set mesos i mig interromput perquè Adif iniciarà a finals d'aquest mes les obres de millora al túnel de Toses. Segons està previst, els treballs s'allargaran des del proper 22 de juny fins al 7 de febrer, i Renfe ja està estudiant les opcions per poder oferir un servei alternatiu per carretera.

El 9 de juliol del 2019, un tren va descarrilar en aquell punt després del despreniment de formigó del túnel, que va caure a les vies. Els 35 passatgers que viatjaven al tren van haver de ser evacuats, tot i que no van patir danys. A l'agost es va fixar una limitació de velocitat de 30 km/h que ha allargat el trajecte entre Planoles i Puigcerdà entre set i vuit minuts.

La interrupció del servei de trens de l'R3 entre Ribes de Freser i Puigcerdà serà del 22 de juny fins al 7 de febrer del 2021. Els treballs aniran a càrrec de l'empresa Nortunel S.A i consistiran en rehabilitar i actualitzar l'estat del túnel, on fa gairebé un any hi va haver el descarrilament d'un tren.

Concretament, es reconstruirà el revestiment i es faran accions associades com drenatge, excavacions, farciment i reposició de les instal·lacions. Ara s'estan fent els treballs previs de topografia, escaneig i retirada de la manta tèrmica.

Des de l'1 d'agost del 2019 i arran del descarrilament, es va fixar una limitació temporal de velocitat a 30 km/h per l'estat del túnel, una limitació que s'aixecarà un cop finalitzin les millores.

Durant els set mesos i mig que duraran les obres, Renfe oferirà un servei alternatiu per carretera per donar continuïtat als passatgers que utilitzen la línia, segons han indicat fonts de l'empresa. La interrupció de trens afectarà catorze expedicions diàries.


Una línia estratègica

El descarrilament del 9 de juliol del 2019 va despertar de nou la indignació al territori per la falta d'inversió a l'R3. Municipis del Ripollès i Consell Comarcal van reclamar més inversió per posar al dia aquesta línia que per la comarca és «estratègica». Des de llavors, els ajuntaments han estat molt pendents dels treballs de millora d'aquest túnel.

«Està clar que així no es podia seguir», ha explicat a l'ACN l'alcalde de Planoles, David Verge, que ha reclamat el desdoblament de la línia fins a Puigcerdà. I ha posat l'exemple del tram que hi ha entre Ribes i Planoles en què el tren circula molt a poc a poc. Segons indica Verge, aquesta línia és una peça clau per al «desenvolupament sostenible» dels pobles de la zona perquè enllaça amb l'àmbit metropolità.

També ha explicat que esperen que el servei alternatiu per carretera sigui «un servei amb el màxim de freqüències possible». I conclou que si es vol una repoblació real al Pirineu calen «bones comunicacions» amb línies de tren ràpides i eficients.

La interrupció del servei per les obres del túnel arribarà poc després d'haver-se interromput el tram Ripoll- Puigcerdà per l'estat d'alarma, una cancel·lació que també va causar malestar al territori i entre els usuaris.a

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook