04 de juny de 2020
04.06.2020
Diari de Girona

Experiment social: 3 km comptant qui porta mascareta

Carrer Santa Eugènia. Un trajecte per un dels vials més llargs de Girona serveix per observar quin és el grau de compliment de l'obligatorietat de portar mascareta si no es pot garantir la distància mínima social en una vorera no massa ampla.

04.06.2020 | 08:08
Experiment social: 3 km comptant qui porta mascareta

Que si poca gent porta mascareta, que si la porta malament o que es manté les distància social i no cal portar-ne. Són observacions que avui en dia es fan quan es parla de l'obligatorietat de dur mascareta amb el seu reguitzell d'excepcions. Però els esveraments que fan molts ciutadans sobre la gran quantitat de gent que no porta mascareta són reals? Ho hem anat a comprovar.

Escollim un trajecte en línia recta d'un dels vials més llargs de Girona, el carrer Santa Eugènia. Des de la plaça Marquès de Camps fins arribar al parc de Núria Terés i al terme municipal de Salt. És més d'un quilòmetre i mig. Un xic més de tres quilòmetres si es fa també la tornada. L'hora escollida és probablement l'única d'ahir amb un sol asfixiant, les dotze del migdia, amb 26 graus de temperatura a l'ombra.

La vorera va canviant segons el tram. Hi ha zones on l'amplada és de 2,7 metres (entre la Punxa i la rotonda dels Maristes), altres en què tant sols fa 1,8 metres (prop de la Marfà) i altres en què hi ha fins i tot 4,5 metres d'amplada (a tocar del carrer Garrotxa). També es passa per espais molt amplis com la zona del parc central o per travessar el riu Güell.

Entrebancs a la vorera

En molts llocs doncs, es fa necessari sí o sí portar mascareta ja només avançant una persona o creuant-s'hi perquè la distància de dos metres no es pot garantir de cap manera. I més si es té en compte que ningú camina vorejant l'asfalt o arran de les façanes. Per si no n'hi ha prou, hi ha un tram on el carril bici passa per la vorera. En altres punts hi ha bústies de correus, contenidors, papereres, escocells amb –i sense– arbres i taules, bancs d'una parada de bus, els rebaixos per accedir a guals des de la calçada, un quiosc de l'ONCE, i cadires d'alguns bars. Fins i tot, gent aturada enmig de la vorera xerrant.

En tot aquest trajecte, fent tant l'anada com la tornada, ens creuem amb unes 200 persones. N'hi ha una desena que molt probablement tenen sis o menys anys i, per tant, estan exempts de portar obligatòriament la mascareta. De la resta dels vianants, comptem 193 persones adultes. D'aquest total, n'hi ha 113 que porten la mascareta i la duen correctament, tapant la boca i el nas. És pràcticament un 59% dels vianants comptats.

De la resta, n'hi ha 41 que no en porten o que la tenen amagada en un indret poc visible. Potser són de la teoria del «jo controlo», pensen que l'altre persona ja s'apartarà o formen part d'alguna de les excepcions. Sovint però no es mouen de la seva línia recta i el qui esquiva és el que porta la protecció. Hi ha 17 vianants més que porten la mascareta a la barbeta, uns altres 16 que els hi tapa la boca però la tenen amb el nas sortint per sobre de la mascareta, n'hi ha quatre la porten a la mà com si fos un moneder, a una persona li penja de l'orella i un home es protegeix amb un buff. Curiosament no en trobem cap que les porti al colze, Una part del cos on, d'altres cops sí que n'havíem avistat.

L'orella i el colze

Entre les apreciacions a tenir en compte, hi ha diverses persones que porten la mascareta a la barbeta i que estan fumant. Potser quan acabin el vici, es tornen a tapar correctament. Una de les persones que anava sense protecció estornuda a poca distància d'una altra, però ho fa a l'avantbraç. Entre els que no porten mascareta hi ha un grup de cinc adolescents que porten gossos lligats, quatre dels quals no se sap si la tenen amagada o no en duien i una cinquena la porta a la mà. Podria ser que es dirigissin a les hortes de Santa Eugènia. A les diferents terrasses que trobem a la zona de la Rodona i a prop del carrer Garrotxa- fora del recompte-, molta gent la té penjant de l'orella, possiblement perquè no sap on guardar-la. Molts dels que ensenyen el nas, són gent gran.

Durant el trajecte també ens hem d'apartar pel pas de dos patinets elèctrics en un cas el conductor porta mascareta i en l'altre no-, i hem d'esquivar un parell de cues a la via pública: una és per poder entrar en una perruqueria i una per entrar a un estanc. Els dos establiments estan a tocar de la plaça del Barco.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook