Una cinquantena de metges de l'hospital Josep Trueta al matí a les escales del centre per demanar a l'ICS que els doni dies per "descansar" després de la crisi sanitària.

La delegada de Metges de Catalunya, Núria Estanyol, ha detallat que aquests dies haurien de venir de l'escreix de jornada, que son un compensatori que reben els professionals sanitaris per totes les hores que han fet de més. "No volem cobrar, volem descansar perquè estem esgotats", ha detallat Estanyol.

Per altra banda, des de l'ICS Girona han recordat que els escreixos de jornada són només per als treballadors que han superat les 1.728 hores anuals, on no hi computen les jornades que es lliuri una guàrdia.

Una cinquantena de metges de l'Hospital Josep Trueta de Girona han arrencat aquest divendres amb una protesta a les escales del centre sanitari. La concentració s'ha fet a dos quarts de nou del matí i els professionals han sortit amb cartells reivindicatius en què es recordaven les diferents mancances del sistema sanitari com ara la falta de llits a les UCI, revertir les retallades o recuperar el 5% del sou rebaixat durant la crisi econòmica.

La protesta d'aquest divendres, però, tenia un motiu molt concret: demanar hores per "descansar". La delegada de Metges de Catalunya, Núria Estanyol, ha explicat que els metges volen tenir sis dies de descans com a compensació per totes les hores que han fet superant el seu límit anual (fixat en 1.728). Estanyol ha detallat que els professionals exigeixen aquests dies, després d'una carta que la gerència de l'hospital va enviar als caps de servei.

En ella, es recorda que els escreixos de jornada són un dret dels treballadors una vegada superen el màxim d'hores anuals. De tota manera, des d'ICS Girona han remarcat que en el còmput global d'hores per aconseguir un escreix de jornada no s'hi pot incloure els dies que es lliuren guàrdies.

Tot i així, la delegada de Metges de Catalunya ha exigit algun tipus de "compensació" pel personal sanitari. "No volem cobrar, volem descansar perquè estem esgotats", ha afegit Estanyol. De fet, la representant ha insistit que durant la crisi sanitària s'han "adaptat" a tot el que han demanat des de gerència, agafant vacances durant l'estiu per si hi ha rebrots a la tardor o canviant torns quan era necessari. Per això consideren que és un "deure ètic" per tot el que han fet els professionals sanitaris aquests dies.

Per altra banda, Estanyol ha criticat que hi hagi moltes "propostes" sobre la taula de quines compensacions han de rebre els metges, però cap de concreta. A més, Metges de Catalunya ha lamentat que en la mesa que s'ha de decidir el complement salarial pels facultatius no hi hagi cap representant del col·lectiu. "Ens sentim maltractats", ha reblat la delegada.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus