El president del Govern, Pedro Sánchez, va explicar que uns 255.000 espanyols començaran a percebre l'ingrés mínim vital el proper 26 de juny. Els ciutadans, més de la meitat d'ells menors, rebran l'ingrés mínim vital als seus comptes bancaris, un abonament que representa un «pas enorme en decència i justícia social», en paraules de Sánchez.

El president del Govern va assenyalar que en només una setmana, la pàgina web de l'ingrés mínim vital ha rebut 21 milions de visites i en ella s'han realitzat 3,5 milions de simulacions, «xifres que si visualitzen alguna cosa és l'enorme impacte en la societat espanyola, un impacte positiu».

El Govern estima que aquest ingrés arribarà a unes 850.000 llars en què viuen aproximadament 2,3 milions de persones. Sánchez va justificar l'aprovació d'aquesta mesura assegurant que servirà per a la «lluita contra la pobresa infantil».

Aquesta prestació persegueix arribar a part d'aquells que fins ara s'havien vist exclosos de l'«escut social» habilitat pel Govern davant la pandèmia. Els més vulnerables d'entre els 12,3 milions de persones a Espanya (el 26,1% de la població) que viuen en risc de pobresa o exclusió social, segons les últimes dades de l'INE referents al 2018. Espanya registrava fins al 2018 la setena taxa de pobresa més alta d'entre els estats membres de la UE.