La patronal Foment del Treball va reclamar al Govern espanyol la prolongació dels ERTOs en les condicions actuals fins al 30 de desembre, sense clàusula de manteniment de l'ocupació i amb flexibilitat per aplicar-los en sectors diferents per fer front a la crisi econòmica provocada per la covid-19.

La flexibilització dels ERTOs és una de les principals mesures que la patronal catalana creu que l'executiu hauria de prendre de manera «immediata» per evitar el tancament d'empreses i preservar el màxim nombre de llocs de treball, segons va destacar ahir el president de Foment, Josep Sánchez Llibre. Aquesta mesura també l'han defensat sindicats com UGT i CCOO, així com d'altres propostes de flexibilització.

En una conferència de premsa telemàtica, Sánchez Llibre va apuntar fins i tot la possibilitat d'avançar en una «modernització dels ERTOs» seguint el model alemany o austríac, adoptant una modalitat que permetria retallar les jornades de treball a canvi de formació quan l'empresa ho necessiti.

Segons la seva opinió, la prolongació dels ERTOs en les condicions actuals hauria de poder aplicar-se en aquelles empreses que tenen risc d'acabar declarant-se insolvents o anant a concurs de creditors. «La flexibilitat no ha de donar-se tant per sectors, sinó per companyies. Cal salvar empreses», va dir.

A més, Foment va tornar a demanar que s'ajorni el pagament d'impostos, que es compti amb la col·laboració publicoprivada i que s'obri una altra línia de préstecs ICO per valor de 70.000 milions més, per ajudar especialment el teixit de les micro i petites i mitjanes empreses.