L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) preveu que l'economia espanyola s'enfonsi un 11,1% aquest 2020 si la covid-19 «desapareix després de l'estiu». En les seves darreres perspectives financeres, l'OCDE alerta que el PIB espanyol es podria contraure fins a un 14,4% si hi ha rebrots a la tardor, la pitjor dada dels països que formen el G20.

L'organització preveu que en el millor escenari Espanya es recuperarà un 7,5% el 2021 i un 5% si hi ha una segona onada de la pandèmia abans de finals d'any. L'OCDE estima que en el millor dels casos l'atur pujarà fins al 19,2% aquest any però creu que en cas de rebrot serà superior al 20% aquest 2020 i fregarà el 22% el 2021.

L'OCDE assegura que la forta caiguda de la demanda interna i del turisme tindrà un pes important en aquesta contracció econòmica. De fet, avisa que la incertesa i «l'alta dependència del turisme» alentiran la recuperació.

Un 30% menys d'activitat

Segons els seus càlculs, l'activitat econòmica a Espanya ha disminuït un 30% durant el confinament, però veuen ja alguns indicadors de recuperació amb l'aixecament gradual de les restriccions.

Per prevenir futurs rebrots i un major impacte econòmic a l'Estat, l'OCDE veu «crucial» ampliar la capacitat sanitària a l'estat espanyol. «La capacitat del sistema sanitari era inferior a la mitjana de l'OCDE en aquesta crisi», recorda.

Situació de «nerviosisme»

En paral·lel, el president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Sebastián Albella, va reconèixer ahir que els mercats ja han superat la pitjor etapa de la crisi del coronavirus. Malgrat tot, el directiu va destacar que la gran majoria de països encara es troben en una situació de recessió i «nerviosisme», un fet que pot derivar en problemes de solvència que acabin perjudicant la confiança dels inversors. «Seguim amb les llums d'emergència enceses», va dir durant una roda de premsa telemàtica organitzada pel Consell General d'Economistes (CGE).

Durant el mateix acte, Albella va analitzar els efectes que va tenir la mesura que impedia crear o incrementar les posicions curtes, una normativa que es va començar a aplicar el 12 de març i que es va aixecar el passat 18 de maig. El president de la CNMV va valorar positivament l'aplicació de la mesura, ja que va ajudar a «calmar els mercats2, tot i que també ha assegurat que va tenir «efectes limitats». Alhora, el directiu ha desitjat que no es torni a aplicar la prohibició. En referència a la inestabilitat borsària dels últims dies, Albella va assenyalar que confia en la reactivació dels mercats de cara als pròxims mesos.