El Ministeri de Sanitat ha autoritzat aquest divendres que les regions sanitàries de Girona i de la Catalunya Central avancin dilluns a la fase 3 de la desescalada, l'última abans d'entrar a la nova normalitat, mentre que Barcelona, la seva àrea metropolitana i Lleida seguiran en fase dos.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, ha fet aquest anunci avui després que els tècnics del ministeri haguessin avaluat les xifres epidemiològiques facilitades per la Generalitat.

Encara que l'evolució de l'epidèmia és satisfactòria a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, el Departament de Salut no ha proposat aquest avanç per a la metròpolis ni per a Lleida i negocia amb l'Ajuntament de Barcelona si és possible avançar l'entrada en la fase 3 als pròxims dies, sense haver d'esperar al dia 21.

Illa ha afirmat que si la Generalitat plantegés la fase 3 a mitja setmana per a Barcelona, l'àrea metropolitana i Lleida, s'estudiaria i ha explicitat que l'estat d'alarma finalitzarà el proper dia 21, de manera que el dilluns 22 tot Espanya entrarà en fase de nova normalitat.

Això significaria que Barcelona, la seva àrea metropolitana i Lleida arribarien a la nova normalitat sense passar per la fase 3, tot i que el Govern, que recuperarà totes les seves competències, podria decretar les mesures de salut pública que cregués convenient.

"El 21 de juny finalitzarà el decret d'alarma, a partir del 22 no hi haurà restriccions de mobilitat, però les CCAA poden adoptar les decisions de salut pública que creguin", ha indicat el ministre.

Illa ha assegurat que no està previst que Barcelona i la seva àrea i Lleida passin a fase 3 a mitja setmana, "però si alguna d'elles ho sol·licita, ho estudiarem i, si no, doncs passaran directament el dia 21 a la nova normalitat".

El regidor de Turisme, Xavier Marcé, ha insistit que Barcelona "està preparada per passar a fase 3", i ha mostrat el seu desig d'avançar en aquest procés el més ràpid possible "per accelerar la mobilitat i els missatges d'obertura de la ciutat a gent que ens pot visitar".

Per aquest motiu, Salut i Ajuntament encara mantenen converses per veure si poden avançar algun dia la desescalada i progressar a la fase 3 abans del dia 21.

Menys de 100 catalans a l'UCI per primer cop en tres mesos

Cinc noves morts notificades avui han elevat a 12.439 difunts per Covid-19 a Catalunya, segons Salut, que ha informat que per primera vegada en gairebé tres mesos el nombre de persones ingressades a la UCI per coronavirus ha baixat de 100, i ja 'només' en queden 94.

El perfil dels morts per coronavirus

Un 81,7% dels morts a Catalunya a causa de Covid-19 tenien més de 75 anys, segons un estudi de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, que constata que el coronavirus ha provocat més morts entre homes amb menys de 75 anys i més en dones a partir de 75.

Després d'analitzar les defuncions observades i esperades durant l'epidèmia, l'estudi també revela que durant el mes d'abril el confinament va evitar 1.415 morts a Catalunya causades per altres circumstàncies, com accidents laborals, de trànsit o altres causes.

L'estudi d'Oriol Mitjà: l'hidroxicloroquina no és eficaç per prevenir la Covid-19

D'altra banda, l'assaig desenvolupat per l'investigador Oriol Mitjà amb hidroxicloroquina ha revelat que aquest fàrmac no és eficaç en el tractament preventiu de la Covid-19.

Mitjà va avançar dimecres passat en una jornada científica que no han trobat diferències significatives a l'hora de contraure la malaltia entre el grup que va prendre hidroxicloroquina i el que va prendre un placebo.

S'obre la frontera amb Andorra

La bona evolució de l'epidèmia ha permès que els andorrans o residents a Andorra poden viatjar des d'avui a l'Alt Pirineu i Aran, a Catalunya, després de decidir el Govern espanyol afavorir la mobilitat cap a aquestes regions sanitàries, que ja estan en fase 3.

El Govern central ha pres la decisió de "considerar els andorrans els mateixos drets de mobilitat que els ciutadans de l'Alt Pirineu i Aran", segons l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros.

L'arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), el cardenal Joan Josep Omella, ha demanat a les "administracions" i "els polítics" que vagin "units" per superar la crisi de la Covid-19, a l'igual va fer Europa després de la Segona Guerra Mundial per aconseguir un projecte de pau.