L'Agència de Salut Pública i els serveis assistencials de la Garrotxa han detectat un brot de coronavirus amb 31 afectats, 20 d'ells a l'empresa càrnia Noel Alimentària. Segons va informar ahir la Conselleria de Salut en un comunicat, l'Agència està «investigant i contenint» el brot de covid-19. «Dinou dels contagiats presenten simptomatologia lleu, mentre que 12 no tenen cap símptoma. Tots els afectats, que evolucionen favorablement, estan fent el confinament de 14 dies als seus domicilis per evitar la propagació del virus», va assegurar Salut.

El focus principal recau en una vintena de treballadors de Noel Alimentaria, si bé la resta d'infectats són externs a l'empresa. Fonts properes a la companyia asseguren que el brot es va focalitzar principalment en una de les plantes de la seu situada a Begudà, al terme municipal de Sant Joan les Fonts, i apunten que l'origen hauria estat aliè a l'entorn empresarial, concretament durant una festa particular.

Salut assegura que des de l'empresa es van realitzar proves de PCR per determinar la presència de covid-19 als treballadors que tenien contacte amb els afectats a mode de cribratge. Per tant, «no es preveuen més afectacions a l'entorn laboral». Noel Alimentaria va deixar clar que l'origen del brot és aliè a les seves istal·lacions.

Asseguren que es van detectar tres casos el 5 de juny; seguidament, es van efectuar proves PCR a 93 treballadors vinculats als tres empleats afectats, amb un resultat de nou casos positius. Els vuit casos restants, que sumen el total de 20 afectats, van ser notificats posteriorment pel Departament de Salut. La firma assegura que des de la pandèmia ha mantingut «una política activa de detecció de casos», i que no li consta que n'hi hagi de nous actualment. Noel també remarca que treballa sota estrictes protocols i mesures de prevenció i higiene amb l'objectiu de garanir la seguretat dels seus empleats.

Primer cas, el cinc de juny

La conselleria explica que la notificació del primer cas es va registrar el 5 de juny, d'un dels treballadors que va informar que havia iniciat símptomes el 27 de maig. La data d'inici de símptomes dels contactes és entre el 3 i el 10 de juny. Els centres de salut de la zona i l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona estan fent un seguiment als casos i als seus contactes per evitar la propagació del coronavirus, «que de moment està controlat».

En aquesta línia, Salut va voler transmetre a la ciutadania un missatge per no abaixar la guàrdia ni ara ni a l'entrada a la fase 3 de la Regió Sanitària de Girona a partir de dilluns.