L'hospital Josep Trueta de Girona ha ampliat durant la pandèmia els horaris per realitzar intervencions a pacients que han patit un ictus isquèmic agut. Abans del canvi d'horari, que ara inclou atenció durant els caps de setmana, es feien intervencions d'aquest tipus durant dotze hores els dies laborables, de vuit del matí a vuit del vespre. Fora d'aquesta franja els pacients que s'han de sotmetre a aquesta intervenció s'han de traslladar a l'hospital Germans Trias i Pujol de Barcelona. L'ampliació d'horari, de fet, es va fer per evitar el trasllat de pacients fora de la Regió Sanitària durant la pandèmia.

El procediment en qüestió es realitza a pacients que han patit un ictus isquèmic agut amb oclusió arterial de gran vas per un trombe, als quals se'ls fa una intervenció molt menys invasiva que la cirurgia i que consisteix a introduir un catèter en una artèria per extreure el coàgul que l'obstrueix.

Des que es va ampliar l'horari, el 21 de març, s'han fet 14 trombectomies, 7 de les quals han estat durant l'abril, el mes que ha acumulat més casos fins ara. Segons indica l'Institut Català de la Salut, l'objectiu de l'hospital és poder atendre totes les intervencions, i aquest mes s'ha començat a formar una neuròloga per tal d'ampliar l'equip d'especialistes. Abans de l'ampliació horària s'havien fet 11 trombectomies durant aquest 2020 (des de l'1 de gener fins al 20 de març), 39 durant tot el 2019 i 8 durant el 2018. Aquests procediments es fan en una sala equipada amb tecnologia específica. En el 85% dels 72 casos que s'han atès s'ha aconseguit una recanalització arterial cerebral i s'ha pogut extreure el trombe que ocloïa el vas.

Evitar el trasllat a Barcelona

El Trueta compta amb dos metges especialitzats en el tractament endovascular de l'ictus isquèmic. Aquest any, seguint el desplegament del Pla estratègic de neurointervencionisme de Girona, l'hospital començarà a iniciar procediments complexos en pacients no urgents, pels quals l'hospital podrà assumir qualsevol patologia isquèmica cerebral que evitarà el trasllat dels pacients gironins a Barcelona.