El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar ahir al president del Govern, Pedro Sánchez, que totes les regions sanitàries de Catalunya entrin en els pròxims dies a la fase 3 de la desescalada. Tot i que inicialment es preveia que Barcelona, la seva àrea metropolitana i la regió sanitària de Lleida estiguessin una setmana més a la fase 2, Torra va plantejar un canvi de plans per accelerar l'entrada a la fase 3 de les regions sanitàries més endarrerides.

El president català va explicar que avui el Govern aprovarà que tota Catalunya passi a la fase 3 aquesta mateixa setmana, «sense esperar set dies més», perquè «els resultats ho avalen», el que suposaria segons la seva opinió «acabar, de fet, l'estat d'alarma la setmana que ve», segons van informar fonts pròximes a Torra. Això implicaria que les regions que segueixen a la fase 2 passarien a la fase 3 dimecres o dijous, si el Govern espanyol així ho avalés.

Quan tot el país estigui en fase 3, Torra, com «autoritat competent», pensa donar per «tancada» aquesta fase immediatament, per acabar així amb l'estat d'alarma i donar pas a la «nova normalitat», van puntualitzar fonts de la Generalitat. «Preferim parlar de temps excepcionals de solidaritat i compromís social. No volem tornar a velles normalitats, sinó a nous futurs. S'acabarà així, de fet i en la pràctica, com hauria d'haver passat fa setmanes, aquest estat d'alarma, que jutgem centralista i centralitzador i que no hauria d'haver existit mai», va plantejar Torra a la reunió. Després de prendre nota de la petició de Torra, Sánchez va puntualitzar que no li correspon a ell opinar sobre això, sinó als experts: «El que ells decideixin, ben decidit estarà».

L'evolució positiva de les xifres sanitàries ha provocat aquest cap de setmana que les platges catalanes s'hagin omplert de banyistes.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus