L'investigador Oriol Mitjà va afirmar ahir en declaracions a l'emissora RAC1 que la situació en relació amb la covid-19 és «bastant estable» però va alertar que «és una evidència que hi haurà una segona onada a la tardor». En aquest sentit, Mitjà va assegurar que si no es fa res, aquesta segona onada serà «molt més greu». «Hem experimentat només una petita fracció del que el virus pot fer», va afirmar. Mitjà va apuntar que els factors climatològics i les mesures de seguretat han contribuït que el virus «retrocedeixi» i va destacar la importància de fer les coses bé durant l'estiu perquè el segon brot comenci més tard. «Tot i això segur que a la tardor tindrem una altra vegada el virus i ens hem de començar a preparar», va declarar.

L'epidemiòleg va assegurar que no es pot estar tranquil, tot i que el virus hagi donat «una mica de treva», ja que la majoria de la població continua sent susceptible a la covid-19. «El virus té la mateixa capacitat de transmissió i letalitat», va declarar. El científic va afegir que el fet que no hi hagi tantes reunions en espais tancats també està afavorint la reducció dels contagis i va explicar que s'ha d'anar amb més atenció en espais tancats on la respiració és més ràpida com gimnasos, concerts o grans esdeveniments i on el risc de contagi és 20 vegades superior.

La segona onada

Segons Mitjà, els epidemiòlegs apunten que la segona onada pot ser «dolenta» perquè començarà més aviat i tindrà un recorregut més llarg. Per això, va destacar les «lliçons a aprendre» de la situació viscuda, quan va criticar que no hi havia criteris estandarditzats per establir com actuar. És per això que va afirmar que «ningú incorrerà en cap responsabilitat» per permetre les manifestacions del 8-M perquè no existien aquests criteris, tot i que va assegurar que hi va haver una «falta de sentit comú». De cara a aquesta segona onada, va insistir que s'hauran de fer «estratègies de distanciament intermitent» que inclouran confinaments però que podrien ser per zones.

L'epidemiòleg va reiterar les seves crítiques també a d'altres aspectes de la gestió, com per exemple el fet que des de la Generalitat «continuïn entestats» a fer servir tecnologia que segons ells no és l'adient per a pandèmies de la magnitud del coronavirus. També va apuntar que caldria fer servir sistemes com el bluetooth o els codis QR per al seguiment de contactes. Sobre el desconfinament, va apuntar que «la virtut està en el mig», ja que la població no pot continuar confinada per sempre: «El missatge és clar, obvi i cristal·lí: el virus continua present», va dir.

Mitjà també es va mostrar crític amb la gestió del Govern de Pedro Sánchez assegurant que es va actuar amb lentitud a l'hora de prendre decisions. Tot i això, va assegurar que «no hi va haver-hi mala fe sinó que no van saber assessorar-se pels millors experts en la matèria».

Un rebrot a l'estiu

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, va coincidir amb Mitjà i va advertir ahir en declaracions als mitjans que si les mesures de precaució, com la distància de seguretat d'1,5 metres i l'ús obligatori de màscares, es relaxen excessivament en les pròximes setmanes, podria haver-hi un rebrot aquest mateix estiu.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus