22 de juny de 2020
22.06.2020
Diari de Girona

El sector hoteler català reprèn l'activitat a mig gas

Els comerciants i restauradors pateixen per un mes d'agost sense visitants estrangers ni públic local · La dependència del turisme d'alguns establiments dificulta la recuperació de la seva activitat

21.06.2020 | 23:45
Els primers turistes francesos passejant per Roses, ahir

Tot i l'obertura de fronteres, molts establiments del sector hoteler es mostren prudents davant la falta de demanda i esperaran a l'1 de juliol per tornar a l'activitat. Segons la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT), al voltant del 90% dels negocis vinculats a l'agrupació encara estan tancats, i el seu gerent, Daniel Brasé, creu que l'estiu serà «extremadament difícil». D'altra banda, els comerciants i restauradors pateixen per un mes d'agost sense visitants estrangers ni públic local. «No crec que tinguem turistes i, si la gent de Barcelona marxa de vacances, ens quedem sense ningú», lamenta la gerent de la papereria Raima, Núria Raja, en declaracions a l' ACN.

La dependència del turisme en alguns establiments està dificultant la recuperació de l'activitat. Un dels exemples és el Cotton House, situat al centre de Barcelona i amb un perfil de client internacional, bàsicament estatunidenc. Tot i que els hotels podien tornar a l'activitat amb l'entrada a la fase 1, aquest establiment ha esperat a l'1 de juliol per tornar a obrir les portes. «No hem pogut obrir abans perquè les fronteres europees estaven tancades», ha reconegut la directora de l'hotel, Natalia de la Fuente.

Una gran part de la clientela de l'hotel és estrangera, sobretot procedent dels Estats Units o Àsia. Aquest estiu, en canvi, preveuen tenir bàsicament visitants europeus. De cara a la primera setmana de juliol, han començat a tenir les primeres reserves, a un ritme de cinc al dia sobre un total de 82 habitacions. Bàsicament es tracta de turistes procedents de països com Bèlgica o Suïssa.

Per la seva banda, el restaurant del Cotton House ha substituït el client americà pel públic local de Barcelona i ha celebrat els primers dies des de l'obertura amb sensacions «sorprenentment bones». El F&B manager de l'hotel, Quirze Codina, preveu tenir un «bon» final del mes de juny i un «bon» mes de juliol. «La mateixa estacionalitat de Barcelona farà minvar l'activitat a l'agost i, a partir d'aquí, tot serà una sorpresa», ha reconegut.

Dades no optimistes

Segons dades facilitades per la FIHRT, tan sols un 10% dels establiments han decidit obrir les portes arran de l'obertura de fronteres. Brasé apunta que una bona part reprendrà l'activitat a partir de l'1 de juliol, tot i que l'experiència d'aquests últims dies no el convida a ser gaire optimista. «Durant els caps de setmana, l'ocupació amb prou feines arriba al 40%, mentre que la resta de dies no passa del 10%», assegura.

Les seves declaracions van en línia amb el que va comentar aquest divendres el president de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, que va apuntar que el sector turístic ara tan sols està centrat en «aguantar el cop». En una entrevista a Rac1, el directiu va recordar que molts dels establiments que obren ho fan assumint pèrdues per intentar donar «una imatge de normalitat».

El comerç tampoc se salva, la nova mesura de deixar de posar límits a l'interior dels espais tancats sempre que es pugui respectar una distància de 2,5 metres quadrats ha estat ben rebuda per associacions com Comertia o Barcelona Comerç. Malgrat tot, el descens que s'entreveu pel que fa a l'arribada de turistes no passa desapercebut. Per tal d'atraure més clients, diverses entitats han impulsat iniciatives que garanteixin la seguretat dels compradors. És el cas de l'Associació Passeig de Gràcia, que ha creat un decàleg de mesures sanitàries adaptat als diferents comerços.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook