L'economia espanyola es contraurà un 12,8% en 2020 per la pandèmia del coronavirus, segons les previsions divulgades avui pel Fons Monetari Internacional, que empitjora en 4,8 punts el seu pronòstic d'abril i situa així a Espanya, juntament amb Itàlia, en el pitjor lloc dels països avançats. Per al conjunt de la zona euro, el Fons també preveu un empitjorament, ja que ara calcula que la seva economia caurà aquest exercici un 10,2%, enfront del 7,5% previst a l'abril. Itàlia, amb una reculada del 12,8%, se situa a la cua amb la mateixa taxa que Espanya, després de ser revisada la xifra d'abril (-9,1%).

«(En les economies avançades) sembla que hi ha hagut un cop més profund a l'activitat en la primera meitat de l'any, amb senyals de distanciament voluntari fins i tot abans que s'imposessin les ordres de reclusió. Això també suggereix una recuperació més gradual en la segona meitat, atès que la por al contagi és probable que continuï», indica el Fons.

França, segons les noves previsions, registrarà també un notable enfonsament, del -12,5% enguany, una taxa més de cinc punts percentuals pitjor que la prevista a l'abril, i Alemanya, la primera economia de l'euro, caurà un 7,8%, vuit dècimes més del calculat anteriorment.

De cara a 2021, el Fons pronostica ara que la recuperació en la zona euro serà del 6,3%. Espanya i Itàlia creixeran aquesta mateixa taxa, Alemanya ho farà un 5,4% i França un 7,3%. En aquest sentit, el Fons indica que a mesura que «les economies es reobren, haurien de moure's gradualment de la protecció d'ocupació i empreses a facilitar la recuperació i eliminar els obstacles a la recol·locació d'empleats».

I aprofita l'ocasió per a donar la veu d'alerta sobre el futur: «A causa dels elevats nivells de deute, podria quedar limitada la capacitat de major estímul fiscal i suposarà un important desafiament per a molts països».

Catàstrofe en l'ocupació

La pandèmia del coronavirus ha tingut un «impacte més negatiu» de l'esperat sobre l'economia mundial atès que es preveu ara una contracció del 4,9% per a 2020 enfront del 3% calculat a l'abril amb «catastròfics efectes» sobre l'ocupació, va informar l'FMI.«El profund declivi en l'activitat ve amb cop catastròfic al mercat de treball global», assegura el Fons.

La reducció en hores de treball en el segon trimestre de l'any pot equivaler a una pèrdua de més de 300 milions d'ocupacions a temps complet. Malgrat les dramàtiques xifres dels pronòstics, l'FMI recalca l'excepcionalitat de la situació actual ja que és una crisi sense precedents. «Prop del 75% dels països estan reobrint alhora que la pandèmia s'intensifica en molts mercats emergents i en desenvolupament. Diversos països han començat a recuperar-se. No obstant això, en absència d'una solució mèdica, la força de la recuperació és altament incerta i l'impacte en els sectors i mercats és desigual», va subratllar Gita Gopinath, economista cap del FMI.