El Congrés dels Diputats va aprovar el decret que regula la «nova normalitat» per àmplia majoria amb el suport de PP, Cs, PNB, Més País i els regionalistes. Els grups independentistes catalans han votat en contra de la iniciativa de l'executiu de Pedro Sánchez.

El text inclou mesures que busquen evitar una nova expansió del coronavirus cop superada la pitjor etapa de la pandèmia i estableix, entre d'altres, que cal mantenir una distància interpersonal d'1,5 metres, l'ús obligatori de mascareta si no es pot respectar, fer proves PCR a tots els sospitosos i controls als aeroports. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va defensar que és un decret «essencial» per seguir mantenint el virus sota control. Es tramitarà com a projecte de llei.

Seguir treballant

Illa va assegurar que són «mesures necessàries, proporcionades, elaborades amb la participació de les CCAA» i, per tant, amb «un alt grau de consens». El ministre de Sanitat va argumentar que cal seguir treballant contra el coronavirus més enllà de l'estat d'alarma i va aviar que «el virus segueix aquí» amb l'aparició de brots localitzats.

«No podem tirar per la borda el que hem aconseguit entre tots» i, per això, cal actuar amb el «deure general de cautela i precaució» i prendre aquestes «mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació».

Per la seva banda, en un acte al País Basc el líder de l'oposició va justificar el vot del PP a un decret de «nova normalitat» que busca «sortir de la brutal crisi del coronavirus, prendre mesures i evitar que hi hagi rebrots i prendre mesures econòmiques i socials».