Jordi Xuclà, exdiputat i exsenador convergent per Girona, ha estripat el carnet del PDeCAT L'històric dirigent ho ha comunicat avui a la direcció del partit a través d'una carta que ha fet arribar a David Bonvehí. Xuclà (Olot, 1973) acumula una llarga trajectòria política a les Corts Generals, en un inici en representació de l'extinta CDC i posteriorment pel PDeCAT, per la circumscripció de Girona. Va dedicar una legislatura al Senat, del 2000 al 2004 i cinc al Congrés dels Diputats, del 2004 al 2019, en l'última d'aquestes amb la coalició Democràcia i Llibertat.

El polític gironí va fer pública la baixa d'associat del PDeCAT a través del seu compte de Twitter, en el qual va manifestar la seva gratitud «immensa» als companys i va traslladar el desig de retrobar-se «en causes compartides».

D'altra banda, Xuclà va fer arribar una carta al president del PDeCAT en la qual al·lega discrepàncies polítiques com el motiu principal que l'ha empès a donar-se de baixa del partit. Xuclà, a més, assegura que ha pres la decisió per tal de poder continuar defensant «amb més coherència i llibertat» les idees i els ideals que han guiat el seu pas per la política activa i que es mantenen «ben vigents en la lluita permanent per les causes de la llibertat i la democràcia».

Les desavinences de Xuclà amb el partit ja eren conegudes. Ell mateix ho reconeix en l'escrit, en el qual recorda que fa temps que «discrepa de l'actitud d'apaivagament» que ha mantingut el partit respecte a «posicions i directrius de persones independents que han pres el comandament de Junts per Catalunya» i que «han arribat a repudiar el llegat polític que nosaltres representem». Així mateix, per a Jordi Xuclà és «incomprensible» que s'anul·li la personalitat política del PDeCAT a favor d'aquells que han demostrat «la seva imperícia política» i el que considera un «allunyament» del principi de realitat.

Tot i això, Xuclà ha traslladat a Bonvehí el seu «profund agraïment i gratitud» cap a tots els associats i responsables del partit. En els gairebé vint anys de trajectòria parlamentària el dirigent confia haver fet una «bona feina», una tasca que considera que no hauria estat possible sense un partit «potent i ben organitzat».

Jordi Xuclà va iniciar la seva carrera política de ben jove. L'any 1987, amb 14 anys, es va fer militant de la JNC instat per Lluís Recoder, i dos anys després, el 1989, va fer el pas a CDC, ara PDeCAT. Des del 1998 al 2001 va ser president i secretari general de les joventuts de Convergència. També va presidir la Fundació Llibertat i Democràcia i va ser vicepresident de la Internacional Liberal.

El 2008 va ser nomenat nou membre de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, formant part de les comissions de Justícia, Drets Humans i Immigració, essent un dels deu representants del Congrés i Senat en aquest organisme. Un dels moments més polèmics viscuts durant la seva etapa al Consell va ser la reunió que va mantenir amb Bashar al Assad, president de Síria, un gest que va ser condemnat pels liberals europeus, on estava integrat el PDeCAT.

Més baixes

L'anunci del polític garrotxí Jordi Xuclà arriba després que aquesta setmana el també exdiputat convergent Carles Campuzano anunciés la seva baixa del PDeCAT per discrepàncies amb la línia ideològica del partit i a dos dies per la celebració del congrés constituent del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), impulsat pel grup de Poblet. De la mateixa manera que Xuclà, Campuzano havia dedicat la seva vida política a Convergència i al seu partit successor.

A les darreres eleccions generals del 28 d'abril de 2019, tant Campuzano com Xuclà, del sector moderat i pactista del PDeCAT, van quedar fora de les llistes.