«Farem una campanya intensa sancionadora contra la gent que deixa els residus fora dels contenidors». L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va mostrar-se ahir contundent amb l'incivisme a l'entorn dels contenidors i va assegurar que ha arribat l'hora de la mà dura. «Fa anys que estem sensibilitzant. No em creuria que hi hagi una sola persona que no sàpiga que els seus residus s'han de llençar als contenidors, que no es poden llençar a les papereres i menys a terra i a quin contenidor va cada residu concret. La gent ho sap perfectament», va etzibar.

La mesura s'aplicarà a partir de la setmana que ve, inicialment a Santa Eugènia, perquè és on s'han detectat més casos d'incivisme. L'alcaldessa va indicar que la mesura s'estendrà a altres barris de la ciutat com Sant Narcís i en alguns punts del Pla de Palau on existeix aquesta problemàtica.

Durant aquests dies, els agents ambientals han detectat les hores i zones de Santa Eugènia en les quals s'acumulen més bosses i residus a fora dels contenidors. «Segons la informació que han passat els agents ambientals, la Policia Municipal farà vigilància especial en aquests sectors i es multarà la gent que deixi escombraries fora dels contenidors», va afirmar l'alcaldessa. Agents de paisà controlaran els punts i sancionaran les accions incíviques amb multes de 60 euros o més. Paral·lelament, ja s'està elaborant l'estudi d'anàlisi de càrrega i d'ús de contenidors de Sant Narcís, el pròxim barri on s'aplicarà aquesta mesura.

El dispositiu va acompanyat d'una campanya de sensibilització i informació. «S'han contractat dues persones del barri, a través d'un pla d'ocupació, que faran treballs de sensibilització sobre la recollida selectiva i els voluminosos», va explicar el regidor de Sostenibilitat Martí Terés.

Abans de posar en marxa aquestes mesures, s'han reubicat alguns contenidors del barri i solucionar problemes detectats. La principal actuació ha estat retirar els contenidors lliures i concentrar-los en un únic punt amb totes les fraccions o donar més capacitat a algunes àrees.

Cinc bars amb reducció horària

El control a l'entorn dels contenidors no serà l'única acció de mà dura. L'alcaldessa va confirmar ahir que s'ha obligat a reduir l'horari d'obertura de cinc bars del barri pels sorolls i molèsties que els clients causen als veïns, tal com va avançar Diari de Girona. Quatre estan situats a la plaça de Santa Eugènia i un al parc Núria Terés. La sanció és la més «contundent» que es pot aplicar, segons Madrenas, i inicialment durarà sis mesos. Aquests establiments hauran de tancar dues hores abans del permès (de dilluns a dijous tancaran a les 00.30 hores; i el cap de setmana, a la una). També s'ha sol·licitat al Departament d'Interior que s'obligui un d'aquests bars a tenir permanentment un responsable de seguretat. L'alcaldessa espera que les mesures serveixi perquè els veïns guanyin descans.