Ni totes les campanyes que es puguin fer des de la Generalitat per atraure turisme nacional a Catalunya arreglaran aquesta temporada. No almenys en el cas dels càmpings, per als quals el turisme nacional suposa aproximadament un 20% del negoci. En un estiu que es preveu escàs de turistes estrangers, els càmpings gironins estan convençuts que amb els clients nacionals no en faran prou per salvar la temporada. Critiquen la manca de claredat amb què es va gestionar l'obertura de fronteres, ja que ha perjudicat l'arribada de turistes internacionals, i voldrien que -com es fa en altres països- l'Administració atorgués algun tipus d'ajuda al sector.

El president de l'Associació de Càmpings de Girona no amaga la preocupació que viu el sector pels efectes del coronavirus. I així ho va recollir ahir, durant l'assemblea que cada any celebra l'entitat. L'acte, que serveix per donar el tret de sortida a la temporada d'estiu, es va celebrar al càmping Interpals de Pals, que aquest any celebra el 60è aniversari. El sector recorda que els càmpings, sobretot, depenen del turisme estranger (que a comarques gironines arriba a representar fins a un 80% dels clients). I que, per això, la manca de claredat amb l'obertura de fronteres els ha «perjudicat molt», i ha fet que hi hagi turistes que hagin optat per anar a altres destins.

Els càmpings gironins estrenen una temporada «curta i difícil», marcada pels efectes de la pandèmia i el ball de dates amb l'obertura de fronteres, que els ha impactat de ple. L'Associació de Càmpings de Girona recorda que el turista estranger arriba a representar fins al 80% dels clients i, tot i que ara esperen atraure'n del país, ja diuen que no seran prou per cobrir tota l'oferta de places, que arriba fins a 135.000.

Per això, el president de l'associació, Miquel Gotanegra, reclama impulsar «ajudes reals i directes» per a un sector que ha quedat «molt tocat». I en aquestes, hi situa incentius amb l'IVA o ajudes amb la Seguretat Social. Tot i que la majoria dels càmpings gironins ja han obert, les previsions per al juliol i l'agost són incertes. «Som davant una temporada molt curta i difícil arran de la situació actual». «Pensem que el Govern hauria de treballar en campanyes per afavorir el turisme intern, i impulsar ajudes reals i directes per al sector», reclama Miquel Gotanegra.

Els càmpings, a més, encaren el pic de l'estiu amb incertesa. «La previsió d'ocupació del juliol i l'agost depèn de la climatologia, l'arribada de campistes estrangers i l'estabilitat de la situació sanitària», diuen des de l'associació.

L'entitat també avança que, tot i que aquest any compten amb «l'oportunitat» d'atraure turistes de proximitat i d'arreu de Catalunya, no n'hi haurà prou amb «el client intern» per cobrir tota l'oferta de places.

Tres mesos sense ingressos

A més, el president de la patronal recorda que el sector ha quedat «molt tocat» amb la pandèmia. Perquè a més d'encadenar tres mesos sense cap ingrés -s'ha perdut la Setmana Santa- ara també ha calgut fer inversions en mesures de seguretat contra la covid-19 (ampliant equips, augmentant la freqüència de les neteges, posant panells informatius, fent controls d'aforament...).

Els equips dels càmpings gironins han fet formació durant les darreres setmanes per complir «estrictament» amb els protocols de seguretat.

A més, des de l'associació s'ha impulsat la iniciativa «WeCare», de suport continuat als càmpings, per generar «confiança» als clients (a qui l'entitat també demana col·laboració i conscienciació).

A l'assemblea de l'associació de càmpings hi van assistir el director general de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono, i el secretari d'Empresa i Coneixement, Joaquim Ferrer. El secretari va assegurar al sector que el Departament està al seu «costat» per ajudar-los. «Vull destacar la capacitat competitiva del nostre sistema turístic en general, i dels càmpings en particular», va dir Ferrer. I va afegir: «Aquesta capacitat és prou sòlida, prou estructural per tenir confiança en el futur».

En els darrers anys, els càmpings de les comarques gironines han generat de mitjana al voltant de 10 milions de pernoctacions. Han donat ocupació directa a uns 7.000 treballadors, als quals cal sumar els llocs de treball indirectes.

Un maig sota mínims

Al mes de maig els apartaments turístics, els càmpings i les cases rurals a Catalunya només va allotjar unes 4.000 persones, segons les dades de l'INE publicades ahir. Els apartaments turístics van allotjar 318 viatgers a Catalunya. Els càmpings han acollit la majoria de viatgers al maig, 3.112 persones, amb una estada mitjana de 2,33 dies i un grau d'ocupació de parcel·les del 13,27% entre setmana i del 24,8% en cap de setmana. Les cases rurals catalanes durant el maig han rebut 527 persones, amb una ocupació del 7%, mentre que dels albergs no hi ha dades.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus