Els desnonaments a les comarques gironines van baixar un 21,76% durant el primer trimestre de 2020. Concretament, se'n van executar 399, una xifra molt inferior als 510 del mateix període de l'any passat. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha recordat que l'estat d'alarma declarat el 14 de març per la crisi sanitària «va paralitzar els terminis processals i administratius».

Més de la meitat dels desnonaments van afectar llogaters que no podien pagar les quotes mensuals, però 120 van ser execucions hipotecàries a famílies que no van poder afrontar la hipoteca.

Quatre desnonaments per dia

Les dades dels desnonaments surten de l'estadística que publica periòdicament el CGPJ, on es recull l'impacte de la crisi als jutjats. La institució subratlla que la declaració de l'estat d'alarma i la paràlisi que va comportar explica part de la caiguda en el nombre de desnonaments.

Tot i aquest descens, les dades del CGPJ també evidencien que, de mitjana, cada dia es van produir més de quatre desnonaments a la demarcació gironina.

Entre gener i finals de març, es van executar 268 casos contra particulars i famílies que estaven de lloguer i que no van poder fer front a les mensualitats, mentre que 120 van ser causats per l'impagament de la hipoteca. En aquest cas, les famílies, a més de perdre la casa, van quedar-se amb un deute gairebé de per vida amb el banc. Els onze desnonaments restants tenen l'origen en altres causes.

D'altra banda, el CGPJ recull 26 noves demandes per ocupacions il·legals d'habitatges a la demarcació gironina en el primer trimestre. Aquestes se sumen a les 97 que ja hi ha en tràmit als jutjats de la demarcació. Les denúncies han estat interposades per propietaris de pisos privats o bé ajuntaments que tenen habitatge social, i que han vist com algú entrava a viure als seus immobles sense pagar. Les demandes interposades pels bancs en aquest sentit no estan recollides en la publicació del CGPJ.

Respecte a les demandes per clàusules sòl, les dades publicades pel CGPJ en confirmen una tendència a la baixa que ja es va començar a detectar l'any passat. El jutjat que està especialitzat en la matèria va ingressar 170 assumptes, en va resoldre 204 i en tenia 141 en tràmit.

Més concursos de creditors

Pel que fa al món laboral, a l'estadística del CGPJ ja s'entreveu l'impacte del coronavirus, tot i que el primer trimestre tan sols abarqui mig mes d'estat d'alarma. Les empreses que han hagut de presentar concurs de creditors i recórrer al jutjat mercantil gairebé s'han doblat, en passar de les 67 del primer trimestre de 2019 a 102 en el mateix període de 2020.

Finalment, es manté estable la quantitat de demandes per acomiadaments, que han estat 373, dues menys que en el mateix període de l'any passat. Aquesta xifra inclou, a més de les demandes referents a extincions de contractes, les de trasllat o modificació de les condicions laborals.