Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) A causa de la pandèmia, els exàmens s'han fet un mes més tard de l'habitual (cada any es solien fer a primers de juny) i amb un major nombre de seus repartides pel territori.

Per primera vegada, hi ha una desena de punts la demarcació de Girona, mentre que l'any passat les proves només es feien en tres municipis diferents.

Un dels centres que aquest any s'ha estrenat és l'Institut Cap Norfeu de Roses, on hi han anat els alumnes de Llançà, Castelló d'Empúries i dels tres centres de secundària del mateix municipi. A les vuit del matí els alumnes han pogut entrar al centre seguint un conjunt de normes excepcionals. Per primera vegada en la història, un dels tres instituts públics de Blanes també acull els exàmens de les PAU. Es tracta de l'Institut Sa Palomera, on avui han començat les proves 124 nois i noies.

Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) a les comarques gironines han tingut un inici "normal", tal com ha detallat la coordinadora, Manuela Hidalgo. Hidalgo ha recordat que s'havien de prendre mesures extraordinàries a causa del coronavirus, però malgrat tot "la valoració és bona" i no s'ha registrat "cap incident" durant les primeres hores. Hidalgo diu que tot i les mesures extraordinàries, el fet de tenir "tribunals petits" ha facilitat l'entrada d'alumnes de forma escalonada. De fet, Hidalgo ha apuntat que aquestes proves hi ha "una tercera part" dels alumnes que habitualment hi ha. La resta estan repartits per les onze seus repartides per la demarcació gironina.

El nombre de tribunals ha crescut i també s'han "multiplicat les seus". A la Universitat de Girona hi havia sis centres que feien la prova, la majoria d'ells al Campus de Montilivi.

Però més enllà de la capital gironina s'han obert seus a onze instituts més repartits per tota la demarcació. Habitualment les PAU també es feien a un institut de Figueres i un altre d'Olot. Aquest any, la capital garrotxina té un segon institut on els alumnes s'examinen de les PAU. A més, Hidalgo ha anunciat que han obert un centre "per cada comarca". Per això, els alumnes de 2n de Batxillerat s'han pogut examinar a Banyoles, Santa Coloma de Farners i la Bisbal d'Empordà. A més, també hi havia seus a Lloret de Mar (Selva), Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) i Roses (Alt Empordà).

Aquesta obertura de centres ha portat que a la UdG tan sols hi hagués "una tercera part" dels estudiants habituals. Aquest 2020 s'han examinat prop d'un miler de joves, mentre que els altres anys eren uns 2.500. Tot i així, aquest any s'han registrat més alumnes que l'any passat per intentar accedir a la universitat (3.492 alumnes).

"Més tranquil·litat"

L'augment de seus ha comportat "més tranquil·litat" a l'hora de fer els exàmens, ha apuntat Manuela Hidalgo. La coordinadora ha destacat que "en general són pocs estudiants" a cada centre i això ha comportat "menys nervis" que en altres cursos. Per contra, aquest esponjament dels alumnes ha comportat "més vigilants" de les proves, ja que eren més espais per controlar.

Per altra banda, Manuela Hidalgo ha explicat que "l'entrada escalonada" dels estudiants a les classes "ha funcionat bé". De fet, els professors demanaven a cada estudiant que s'agrupés en una fila segons la classe on s'examinava al pati. Una vegada hi havia tots els estudiants, el professor guiava els alumnes fins a l'aula. D'aquesta manera, s'evitaven aglomeracions a les entrades i sortides.

De tota manera, la coordinadora gironina ha afegit que aquest curs ha estat "atípic" sobretot per "la feina prèvia" que ha suposat a nivell logístic per complir amb els protocols de seguretat. Més enllà d'això, Manuela Hidalgo ha remarcat que el funcionament dels exàmens ha estat igual que la resta d'anys, amb més flexibilitat a l'hora d'escollir un model d'examen.

Sobre l'ús de la mascareta, la coordinadora ha demanat als estudiants que "preferiblement" se la deixin posada durant l'examen, ja que estan en un espai tancat. Tot i així, ha detallat que entén que pugui ser "una molèstia" i per això es permet que se la treguin mentre responguin les proves.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus