La mascareta sanitària es podrà treure durant els exàmens de la selectivitat que comencen avui quan tot l'alumnat estigui assegut, tingui els enunciats de les proves i estigui a un metre i mig de distància dels companys més propers. Això suposa un canvi en el protocol de seguretat per la covid-19 que van dissenyar els organitzadors de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) i que el Pla territorial de protecció civil de Catalunya (Procicat) va aprovar al juny, segons el qual l'ús de les mascaretes era obligatori «en tot moment».

La Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat va anunciar la rectificació ahir al migdia a través del seu compte de Twitter, poques hores abans que la selectivitat arrenqui avui a les 9 del matí amb l'examen de llengua castellana i literatura. A més d'informar que els estudiants podran fer les proves sense mascareta, Universitats va utilitzar el mateix canal per apel·lar a la «solidaritat i responsabilitat social» i va recordar que sí que caldrà posar-se la protecció abans que els recullin l'examen i mentre estiguin a dintre de l'edifici; un cop a fora -van afegir-, la mascareta s'haurà de dur quan no es pugui mantenir la distància de seguretat entre les persones.

Evitar el contacte físic

Mascareta a banda, a l'interior de les classes on es facin les PAU l'alumnat haurà de complir altres requisits com ara ocupar sempre el lloc que els assignin, deixar els objectes personals en un espai de seguretat concret i evitar qualsevol contacte físic amb altres estudiants, docents o personal de suport. Les proves s'han organitzat en quatre dies, des d'avui i fins a dos quarts de tres de la tarda del divendres 10 de juliol.

Ahir a la tarda, el secretari del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Lluís Baulenas, va explicar en una entrevista a TV3 que tant la flexibilització de les opcions a les proves, com la creació de noves franges horàries o l'ampliació de les seus s'han fet pensant en els estudiants. Baulenas també va manifestar que l'augment de l'opcionalitat «no vol dir menys rigor, però que l'alumnat estigui tranquil perquè el percentatge d'aprovats és molt alt».

A les comarques gironines, enguany s'han matriculat 3.492 joves a les PAU -435 més que el 2019, d'acord amb el creixement general que s'ha produït a Catalunya- que s'examinaran en divuit tribunals diferents: set ubicats en facultats de la Universitat de Girona i onze en instituts de secundària de nou municipis diferents. Aquests centres es troben a Figueres, Roses, la Bisbal d'Empordà, Sant Feliu de Guíxols, Olot, Banyoles, Lloret de Mar, Blanes i Santa Coloma de Farners; l'any passat, només hi havia tres tribunals a fora de la UdG.

Al conjunt de Catalunya, hi ha hagut més aprovats de segon curs de batxillerat que mai i s'ha assolit una xifra rècord d'inscrits a la selectivitat, un 15% més alta que l'edició anterior: ara 39.904, enfront dels 34.547 del 2019.

D'altra banda, al Segrià (Lleida), els controls policials són un altre factor que els estudiants també han de tenir en compte aquests dies, ja que els controls policials pel confinament de la comarca «poden endarrerir» l'arribada als centres on s'han d'examinar -tal com advertia Protecció Civil.