Les falsificacions és un tema que preocupa la policia a les comarques gironines. Tots els cossos policials estan immersos a lluitar contra aquestes còpies d'objectes que atempten contra la propietat industrial. Sobretot perquè són les marques qui sovint denuncien i pressionen quan saben que es venen objectes en el seu nom però que s'han copiat.

La policia ha requisat 46.846 objectes falsificats durant l'any 2019 a la província, sobretot en dispositius que s'han centrat en comerços de la zona de la frontera i de la Costa Brava. Aquesta xifra és molt elevada si es té en compte que l'any anterior, segons les dades públiques del Ministeri de l'Interior, es van comissar 9.123 objectes falsificats. L'increment ha estat del 413%.

Durant l'any passat, fins a 44 persones van resultar detingudes o investigades acusades d'atemptar contra la propietat industrial. Dels 49 casos investigats, les forces de seguretat en van poder resoldre la seva totalitat.

La tipologia de productes que més es va intervenir és la de la família dels tèxtils. Són els que tenen més pes sempre en els operatius policials. Durant l'any passat, es van requisar 27.505 objectes d'aquesta tipologia en els operatius policials. La majoria d'objectes eren de marques esportives i es van intervenir peces com ara xandalls, polos, samarretes, entre d'altres.

L'altra família d'objectes que s'exhibeix més és la de la marroquineria i els complements. Aquí hi ha sovint bosses de mà i moneders com a objectes més copiats. En total l'any passat en van intervenir 12.919. Les sabates (4.525) i els perfums (798) també són objectes que sovint es falsifiquen i també acaben en mans de la policia.

Quant a la procedència dels objectes comissats, majoritàriament es van comissar en establiments comercials (30.820) i naus i magatzems (3,100), segons les dades del Ministeri de l'Interior.

Cops a la costa i frontera

Les forces de seguretat que treballen sobre el territori tenen sota el punt de mira diverses zones de la demarcació on s'exhibeixen més aquests tipus de productes. Durant l'estiu, la costa és un dels punts més llaminers per als venedors de falsificacions.

Els ambulants elegeixen, per exemple, Roses i el seu passeig marítim. Aquí, l'any passat, la Policia Local que lidera els dispositius contra el top manta va arribar a comissar -algun cop amb l'ajut dels Mossos- milers de productes als manters. Bona part abans que arribessin al passeig.

Durant l'any també es van realitzar diversos dispositius per part de cossos policials -Guàrdia Civil, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional- en punts de la geografia, sobretot en l'àrea fronterera de la Jonquera.

Macrooperatiu a la Jonquera

Cal recordar, però, que el màxim comís d'objectes falsificats en els últims vuit anys a la província de Girona es va donar el 2016, precisament en aquesta zona de la província. Es va portar a terme una macrooperació anomenada Pinar a diversos nuclis de la Jonquera. Només en aquest punt fronterer hi va haver 71 detinguts, 41 escorcolls i milers de productes comissats.

Segons van estimar llavors els investigadors, els objectes estarien valorats en vuit milions d'euros. Aquesta operació va suposar el tancament de forma cautelar dels establiments on es trobaven els productes intervinguts.

Uns establiments que al cap d'uns mesos van poder reobrir i en diverses ocasions s'hi han tornat a vendre falsificacions i s'hi van haver de realitzar nous operatius policials.

Cal recordar que Espanya es troba a la llista negra mundial de les falsificacions de marques i, fa dos anys, se la va col·locar al punt de mira. A més, es marcava amb una «X» les comarques de Girona per primer cop a la història. En concret, la zona del mercat dels límits de la Jonquera, ja que, segons la publicació americana Notorious Markets 2017, s'hi venen moltes falsificacions.

Actualment, la majoria de les operacions policials neixen arran de la denúncia de les mateixes marques de prestigi que alerten la policia d'aquesta pràctica, ja que les falsificacions embruten la seva imatge de cara al públic. Un cop efectuades, un pèrit de la marca en qüestió és qui certifica la falsificació. Després els objectes solen acabar destruïts.