L'activitat constructora a les comarques de Girona va a la baixa, ja que els mesos que va durar l'estat d'alarma decretat per la pandèmia de la covid-19 els arquitectes van rebre menys d'encàrrecs per a nous projectes, segons va assenyalar, ahir, la demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC). Concretament, els 870 projectes visats a les comarques gironines -el pas previ imprescindible a la construcció- suposen un 18% menys que els certificats el primer semestre de 2019; també cau un 18% la superfície projectada (en el conjunt de Catalunya, en canvi, el descens s'ha situat en el el 14%).

En aquest sentit, els projectes presentats a la província durant aquest període representen un total de 247.720 m2, uns números similars als de 2016, però que suposen uns 50.000 m2 menys que entre gener i juny de l'any passat (aleshores es van visar 301.075 m2). Segons es pot desprendre de les dades del col·legi, l'evolució mensual accentua la desacceleració a partir del març, coincidint amb l'activació de l'estat d'alarma i amb les mesures restrictives del confinament. La superfície visada total cau en picat al maig, per sota dels 25.000 m2, menys de la meitat que el mes previ al confinament, el febrer, quan es van autoritzar 55.000 m2 de nova construcció. Al mes de juny, coincidint amb el desconfinament, l'activitat remuntava.

L'obra nova es desploma un 25%

En el context de pandèmia han estat els projectes d'obra nova els que n'han sortit més perjudicats, amb una davallada del 25%. La rehabilitació, per la seva banda, també s'ha reduït en comparació amb la primera meitat del 2019, tot i que de forma més suau, un 7%. L'activitat, segons el COAC, també es frena en els projectes d'edificació no destinada a habitatge, que cauen un 27,6%. En canvi, el retrocés d'encàrrecs de nous projectes d'habitatges és molt menor, d'un 2,3% (de 694 habitatges el 2019 als 678 habitatges el 2020, segons el COAC).

L'impacte de la pandèmia

L'impacte de l'estat d'alarma i la covid-19, assenyalen des del col·legi. Ara, si bé és cert que l'expansió del coronavirus SARS-CoV-2 ha determinat la caiguda, cal tenir en compte que ja al gener el COAC advertia de la «desacceleració» que començava a patir el sector, marcat per «un model tradicional de projectes residencials d'obra nova i una activitat de rehabilitació testimonial en constant línia plana».

Tot i la recuperació de l'activitat registrada el mes de juny, els professionals subratllen que la situació d'excepcionalitat d'aquests quatre mesos (març-juny) fa que «encara sigui aviat per treure conclusions definitives», i resten pendents de les repercussions que puguin tenir noves aturades sobtades de l'economia.

Foment de la rehabilitació

Per pal·liar la desacceleració actual del sector, el col·legi sosté que la clau és promoure la transformació cap a la rehabilitació i renovació urbana, coincidint en la línia dels objectius de la Unió Europea en el marc del Green Deal en matèria de rehabilitació i les energies verdes per a la recuperació de l'economia.

En aquest sentit, han presentat una sèrie de propostes als departaments de Territori i Sostenibilitat i Economia, com ara fomentar la rehabilitació a través de plans de barris i d'equipaments públics. També demanen implantar la Inspecció Tècnica d'Edificis (ITE) més enllà de l'àmbit de l'habitatge.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus