Els 39.904 alumnes catalans que ahir es van examinar de Llengua i Literatura catalana a les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) es van trobar amb una opció basada en textos sobre els moviments antivacunes.

Els estudiants que han triat l'opció B van haver de demostrar la capacitat lectora a partir d'una adaptació del text «La lluita contra els moviments antivacunes entre les prioritats de l'OMS per al 2019», del metge i escriptor Genís Carrasco, publicat a Catalunya Press.

En aquest mateix bloc, l'expressió escrita va consistir a modificar els temps verbals de l'article que el metge d'origen canadenc Andrew Wakefield va publicar el 1998 a la revista científica The Lancet, en el qual relacionava la vacuna triple vírica -xarampió, parotiditis i rubèola- amb un augment en el risc de patir autisme. Basant-se en aquest text, es va proposar als joves que redactessin un text formal sobre «les conseqüències que pot tenir el fet de qüestionar un dels principals avenços de la salut mundial».

En l'altra opció, l'alumnat que s'ha presentat a la selectivitat va haver de demostrar la seva comprensió lectora a partir d'un fragment de la novel·la Contraban En aquest cas, els estudiants van haver de canviar els temps verbals en un text que descrivia un espai i, al seu torn, descriure la sala menjador d'una casa.

En ambdues possibilitats, van entrar preguntes sobre l'obra de teatre Terra Baixa, d'Àngel Guimerà, i la novel·la Terra BaixaMirall Trencat, dues lectures obligatòries del curs.

La part comuna contenia anàlisi d'oracions i exercicis en què les noies i els nois van haver de completar oracions a partir de relatius, adverbis, preposicions i formes verbals, a més d'un exercici de fonètica.

Entre les dotze i dos quarts de dues del migdia tots els alumnes van fer la prova de Llengua estrangera i a partir de les tres de la tarda ho van fer de les matèries optatives, entre les quals hi havia Electrotècnia, Economia de l'empresa i Literatura catalana.

El seguit de proves continua avui amb l'examen comú d'Història i els optatius de Dibuix artístic, Llatí i Matemàtiques, i a la tarda es faran els de Dibuix tècnic, Història de la filosofia i Literatura castellana.

Dos dies més d'exàmens

L'alumnat acabarà la selectivitat demà, ja que aquest any, a causa de l'excepcionalitat per la pandèmia, les PAU s'han allargat un dia més.

Ahir, els estudiants van entrar amb mascareta i de forma ordenada a les sales dels exàmens, on van seure al lloc que se'ls ha assignat per a totes les proves i, amb l'examen sobre la taula, van poder decidir si feien la prova amb mascareta o sense.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus