La Generalitat destinarà més de 50 milions d'euros als municipis de la vegueria de Girona a través del nou Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) per al període 2020-2024. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va destacar ahir des de Sant Gregori que recuperar el pla era «necessari» perquè el Govern «torni a ser aliat amb el món local en la transformació dels municipis». A la vegueria de Girona, la resolució provisional del PUOSC -la definitiva es preveu a la tardor- subvencionarà 419 projectes, distribuïts en 206 municipis, l'Entitat Municipal Descentralitzada de l'Estartit i els set consells comarcals. A tota Catalunya, la Generalitat preveu atorgar 250 milions a través del pla, per subvencionar obres que sumen una inversió global de 644,8 milions.

Budó va destacar que recuperar el PUOSC era una de les «estratègies de legislatura». «És una eina molt important per als municipis, de cooperació econòmica entre la Generalitat i el món local», va assenyalar. Aquest 2020, i després de dotze anys, la Generalitat ha tornat a recuperar aquest pla quinquennal, que permetrà subvencionar més de 2.000 projectes arreu del país.

A la vegueria de Girona, la resolució provisional del PUOSC per al període 2020-2024 preveu una aportació per part del Govern de 50,3 milions. En total, el nou pla permetrà subvencionar fins a 419 projectes, distribuïts entre 206 ajuntaments, una EMD i els set consells comarcals.

L'Alt Empordà, la més dotada

Per comarques, la inversió que destinarà el nou PUOSC a l'Alt Empordà serà de 17,09 milions; al Baix Empordà, de 8,05 milions; a la Garrotxa, de 4,9 milions; al Gironès, de 6,3 milions; al Pla de l'Estany, de 2,75 milions; al Ripollès, de 6,06 milions i per últim, a la Selva, de 5,13 milions.

La consellera de la Presidència es va desplaçar fins a Sant Gregori per presentar la dotació que el nou PUOSC destinarà als municipis gironins. Allà, acompanyada de l'alcalde, Quim Roca, i del delegat del Govern, Pere Vila, va visitar els llocs on s'impulsaran obres que es beneficiaran de les ajudes: l'entorn del passeig del Torrent Vidal i la zona d'equipaments educatius.

«Al capdavant del país»

La consellera de la Presidència va voler posar en valor tots els projectes que emprendran els municipis. «Vol dir que la reactivació econòmica, que necessitem més que mai amb aquesta crisi sanitària, és una realitat a través del món local», va assenyalar. «Una altra vegada, els municipis es posen al capdavant del país per tirar endavant amb una crisi sanitària, social i econòmica d'una magnitud desconeguda encara», va afegir la consellera.