L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha implantat des l'1 de juny l'obligatorietat d'alliberar cabals ambientals o ecològics en el 100% dels rius situats a les conques internes catalanes, una implantació «progressiva» que -tal com ha informat- es va iniciar el juny de 2018.

La Generalitat va precisar, mitjançant un comunicat, que la instauració dels cabals ecològics forma part «dels objectius estratègics de la planificació dels recursos hídrics» i que aquesta mesura suposarà un pas «molt important» en la millora de l'estat ecològic de els rius.

Els cabals ecològics són el volum d'aigua que es deixa de manera constant al riu per tal de garantir el bon funcionament dels ecosistemes vinculats al medi hídric; si bé, va aclarir l'Agència Catalana de l'Aigua, aquests cabals han de ser compatibles «amb la resta de demandes ordinàries dels cursos fluvials, com són els usos domèstics, els industrials i els agrícoles».

A Catalunya, la implementació dels cabals ecològics es fa de manera separada en els dos àmbits de planificació hidrològica de l'autonomia: les conques internes de Catalunya i la part catalana de les conques de l'Ebre i la Garona, tot i que l'ACA només té competències sobre les conques internes.

Possible augment dels cabals

L'actual planificació hidrològica catalana preveu una aplicació gradual i progressiva dels cabals ambientals previstos en el seu pla sectorial, així com analitzar la repercussió que tenen.

En cas que no es detecti una millora «consistent i continuada» en l'estat dels ecosistemes fluvials, la Generalitat va informar que s'estudiarà la possibilitat d'incrementar els cabals ambientals.