L'estació d'esquí Vallter 2000 tindrà un nou edifici d'aparcament i de serveis, millorarà l'accessibilitat i reduirà la petjada de diòxid de carboni (CO2)amb l'objectiu d'encaixar millor en el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que gestiona l'equipament, va informar de les actuacions el dia en què s'inaugurava la temporada d'estiu a l'estació i durant una visita del seu president, Ricard Font.

L'avantprojecte constructiu, que ja està redactat, preveu que tots els aparcaments se situïn a la cota de 1.985 metres i convertir els últims dos quilòmetres i mig de la carretera C-771 en zona esquiable. Tal com van aclarir des de Ferrocarrils, això significarà treure els vehicles dels darrers quilòmetres de la carretera entre la cota 1.985, base del telecadira Enric Planella, i l'aparcament del Pla de Morens, a 2.160 metres. D'aquesta manera -van remarcar des de FGC-, s'eliminaria la circulació de cotxes en el tram final de la C-771 i s'estalviaria l'emissió de 515 quilos de CO2 al dia.

A sobre del futur pàrquing de Vallter 2000 s'aixecarà l'edifici principal de serveis, que inclourà activitats com ara de restauració, botiga, lloguer, lavabos o serveis tècnics propis de l'estació. Els gestors de les instal·lacions van destacar que aquest nou edifici estarà integrat paisatgísticament en l'entorn natural i que l'aparcament, amb 1.000 places disponibles -les mateixes que se suprimiran al Pla de Morens-, se situarà a la planta zero.

Pel que fa a l'espai alliberat, es va concretar que es restaurà i es recuperarà. Amb relació a la carretera, se substituirà per una àrea esquiable que connectarà amb el Pla de Morens i el nou peu de pista.

Altres millores incloses en aquest mateix projecte són la integració de la zona de la Xemeneia a dintre de l'espai natural, la qual cosa implica la desaparició de l'actual teleesquí i les dues pistes a les quals dona accés, que també es restauraran. Al mateix temps, es modernitzarà el telecadira Enric Planella, tot substituint-lo per un de nou amb menys despesa energètica i més capacitat de transport.

La temporada d'estiu inaugurada ahir es tancarà l'11 de setembre i, d'acord amb la situació sanitària, l'estació de Vallter 2000 ofereix mesures de protecció com ara la dispensació de gel hidroalcohòlic, exigeix l'ús de mascaretes en espais tancats i recomana pagar amb targeta o a través del telèfon mòbil.