Barracons escolars instal·lats fa més d'una dècada en cinc poblacions gironines desapareixeran finalment i se substituiran per edificis de nova construcció que, tal com va indicar el responsable del Departament d'Educació a Girona, tardaran uns tres anys a estar acabats. Es tracta de les escoles de Sant Julià del Llor i Bonmatí, Sant Feliu de Buixalleu i Avinyonet de Puigventós, a més dels instituts escola de Besalú i de Vilafant, projectes en què la Generalitat invertirà 24,9 milions d'euros.

Aquestes construccions s'emmarquen en un paquet de disset actuacions a Catalunya valorades en més de 91 milions, per a les quals el Govern ha modificat el Pla econòmic i financer d'inversions en obres escolars.

Pel que fa a Girona, l'institut escola de Vilafant (Alt Empordà) concentra la inversió més gran, amb 8,3 milions que es destinaran a aixecar un edifici que també acollirà cicles formatius. Aquest centre es va estrenar el curs 2008-2009 amb barracons per a dos grups d'alumnes de primer d'ESO i set professors, que han crescut fins a dotze mòduls prefabricats, 497 estudiants i 44 docents. El juny del 2017, l'Ajuntament va rebre el compromís del Govern de què començaria a redactar el projecte i, davant el seu incompliment, a principis del 2020 a Vilafant es van recollir signatures per exigir que l'obra es desencallés.

L'altre edifici per a un institut escola gironí, el Salvador Vilarrassa de Besalú (Garrotxa), tindrà un pressupost de 4,2 milions d'euros. El primer barracó s'hi va instal·lar el curs 2010-2011, quan es va reconvertir en institut escola, i ara ja en té vuit. El col·legi originari es va inaugurar el 1934 i, al llarg dels anys, ha viscut ampliacions que han quedat insuficients.

Pel que fa a educació infantil i primària, la Generalitat destinarà 4,4 milions per edificar un centre d'una línia a Avinyonet de Puigventós (Alt Empordà). La construcció de l'escola Gonçal Comellas és una urgència per al municipi des de fa una dècada i, en aquest cas, l'Ajuntament va aconseguir l'any passat el compromís que es redactaria el projecte del futur equipament.

A Sant Feliu de Buixalleu (la Selva), l'escola Alzines Balladores rebrà una inversió de 3,6 milions d'euros per a una escola d'una línia sense gimnàs. Educació va anunciar l'obra al febrer, després que el Consistori es queixés per l'estat dels barracons.

El bloc gironí es completa amb l'escola Sant Jordi, de Sant Julià del Llor i Bonmatí, on es construirà un centre d'una línia valorat en 4,4 milions. L'edifici actual data del 1972 i tot i que el 2010 el projecte semblava que ja era un fet -el Departament el va qualificar de prioritari-, des de llavors només s'hi han posat mòduls; l'any passat, va patir una plaga de termites.

Onze projectes en marxa

El director dels Serveis Territorials d'Educació a Girona, Martí Fonalleras, va remarcar que tots els projectes impliquen centres «del tot amb barracons o pràcticament»; «el que volem és anar traient situacions provisionals i normalitzar-ho», va afegir. D'altra banda, Fonallera va dir que, en quinze mesos, a les comarques gironines s'han tirat endavant onze edificacions: dues d'acordades fa poc amb convenis municipals a Castell-Platja d'Aro i Vilablareix, on hi ha dues actuacions obertes -aquests ajuntaments assumeixen el 50% del cost- i tres més a les escoles de Vall-llobrega i Vilamalla i a l'institut Salvador Sunyer, de Salt. Altres projectes en marxa se situen a Salt, Banyoles, Caldes de Malavella, Girona i Llívia.

Promesa de 300.000 ordinadors portàtils per a estudiants

El Govern ha aprovat una inversió de 184.774.340 euros fins al 2025 per impulsar el Pla d’Educació Digital de Catalunya del Departament d'Educació, que dimarts va anunciar que facilitarà 300.000 ordinadors portàtils per a alumnat de tercer d’ESO fins a la secundària postobligatòria.

La Conselleria també es va comprometre a entregar 110.000 paquets de connectivitat per a l’alumnat vulnerable, així com a instal·lar 1.230 xarxes LAN wifi als centres i a entregar fins a 85.000 dispositius als docents perquè els puguin utilitzar a casa.

El conseller Josep Bargalló i la directora general d’Innovació, Recerca i Cultura Digital, Mar Camacho, van presentar el Projecte estratègic per l’acceleració de la transformació digital dels centres educatius de Catalunya i abordatge de la bretxa digital, just quan la pandèmia l’acaba d’evidenciar.