L'hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, des de fa unes setmanes, estudia els trastorns del son als domicilis de les persones afectades. La voluntat és incrementar en un 20% les 170 poligrafies respiratòries anuals que fa i reduir les llistes d'espera.

Les poligrafies respiratòries són les proves més utilitzades en l'estudi de l'apnea del son i consisteixen a fer un monitoratge de les principals constants del sistema respiratori durant el descans del pacient. La poligrafia respiratòria domiciliària permet detectar el flux d'aire pel nas, el ronc, el moviment toràcic i abdominal, la saturació d'oxigen el pols i la postura quan es dorm; i així diagnosticar les alteracions respiratòries del son.

La poligrafia és la primera prova de la Unitat del Son que es fa a domicili. Es realitza a casa del pacient, és a dir, en el seu entorn i amb les rutines d'anar a dormir habituals, fet que permet obtenir uns resultats més reals i de qualitat. Tot i això, aquells pacients que puguin necessitar d'un estudi més dirigit o els pacients pediàtrics es continuaran fent les poligrafies vigilades a l'hospital d'Olot.

Fins fa unes setmanes aquesta prova es feia a la unitat 4 d'hospitalització i requeria ingrés hospitalari. Ara, el pacient és més autònom i només ha d'anar al centre hospitalari per posar-se i treure's l'aparell. El personal d'infermeria de l'Hospital de Dia Mèdic és l'encarregat de col·locar i retirar els aparells. Habitualment, l'aparell registra unes set hores de son, de les 23 h a les 6 h. Un cop s'ha fet la prova, se cita el pacient amb el pneumòleg especialista del son, que és qui continua fent el diagnòstic i pauta el tractament i el seguiment si s'escau.