Les prematriculacions tardanes han estat el motiu pel qual alumnes d'ESO s'hagin quedat, de moment, sense plaça a l'institut la Garrotxa d'Olot. Segons fonts del Departament d'Ensenyament, va haver-hi alumnes que van fer la prematriculació el 15 de juny, quan encara hi havia una llista d'espera de 23 persones. Entre elles hi havia gent de Riudaura, la Vall de Bianya i Sant Joan les Fonts.

D'aquesta manera, el Departament ha sortit al pas de les crítiques de pares d'alumnes que, de moment, no han obtingut plaça d'ESO a l'institut la Garrotxa, al Pla de Dalt.

Alguns dels pares argumenten que, tot i viure a localitats molt properes a l'institut la Garrotxa, els ha tocat l'institut Montsacopa. Aquest últim està situat al barri del Morrot. També s'han mostrat disconformes amb la compensació oferta pel Departament per pagar el transport escolar.

La protesta dels pares va arribar a l'últim ple de l'Ajuntament d'Olot. Durant els precs i preguntes, la regidora de la CUP Adriana Roca va preguntar: «Hem sabut que una vintena de famílies no han obtingut plaça d'ESO a l'institut la Garrotxa».

La regidora d'Ensenyament, Mariona Camps, va respondre que l'Institut Municipal d'Educació només fa la burocràcia de les inscripcions i que les decisions les pren el Departament d'Ensenyament. Camps va precisar que cap dels alumnes que havien estat prematriculats dins dels terminis havia quedat fora.

Hi ha hagut un moviment demogràfic que ha augmentat els alumnes de primer d'ESO.