Espanya va entrar ahir a la primera onada de calor d'aquest estiu, que deixarà valors de fins a 41 graus en àmplies zones de tot l'Estat. En aquest sentit, el País Basc té avís vermell (risc extrem) a l'interior de la província de Biscaia i alerta taronja (risc important) a la Rioja i a l'interior de Guipúscoa, segons informa la Aemet.

Aquestes són les deu claus que, segons recull el diari El Periódico, permeten entendre què és una onada de calor i com ens afecta aquest fenomen.

1.- Què s'entén per onada de calor a escala mundial?

Un dels principals problemes en parlar d'aquest fenomen és que «no existeix una definició única i precisa del terme» a escala mundial, tret que es tracta d'episodis de temperatures anormalment altes, que s'allarguen durant diversos dies i que afecten una part important de la geografia.

2.- I a Espanya?

L'Agència de Meteorologia la defineix com un episodi d'almenys tres dies consecutius en el qual -com a mínim- el 10% de les estacions meteorològiques considerades registren uns valors màxims per sobre del 95% de les temperatures més altes diàries en el període entre juliol i agost, compresos en la sèrie entre els anys 1971 i 2000.

3.-Quines característiques tenen aquests episodis?

Els valors que determinen una onada de calor són, per tant, la durada en el temps, el nombre de províncies afectades, la temperatura màxima registrada i l'anomalia de temperatura aconseguida (la diferència entre la temperatura en un lloc determinat i el valor mitjà corresponent).

4.- Què ha provocat aquesta onada de calor?

Aquesta primera onada de calor intensa de l'estiu és fruit de la forta insolació d'aquests dies i de l'arribada d'una massa d'aire càlid africà, segons explica Rubén del Camp, portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

5.- Quants dies durarà?

L'episodi, a priori, durarà com a mínim fins al dissabte 2 d'agost i començarà a remetre el diumenge 3 d'agost. Es preveu que s'aconsegueixin temperatures superiors als 40 °C. El dia àlgid serà aquest dijous i cap al dissabte les temperatures podrien anar baixant.

Segons l'Aemet, les temperatures màximes aniran variant quant a distribució espacial segons les dates i de fet, el divendres i el dissabte hi haurà un descens molt significatiu en el terç nord. El descens serà una mica menys acusat en la resta de la meitat nord, mentre que en el terç sud i aquest peninsulars (Andalusia, Múrcia i Comunitat Valenciana) es produirà un ascens de les temperatures, fins més de 40 graus en alguns punts, i es mantindran amb pocs canvis en les altres zones. A partir del diumenge, el descens tèrmic es podria estendre progressivament a la resta del territori.

6.- Quines seran les zones geogràfiques més afectades?

La província de Biscaia estarà en avís del major nivell, és a dir, alerta vermella per calor, mentre que en avís taronja estaran Còrdova, Granada, Jaén, Astúries, Balears, Cantàbria, Ciudad Real, Conca, Guadalajara, Toledo, Lleida, Badajoz, Madrid, Navarra, Àlaba, Guipúscoa i, finalment, La Rioja.

7.-Quines seran les zones menys afectades?

En avís groc estaran Almeria, Sevilla, Osca, Terol, Saragossa, Àvila, Burgos, Lleó, Palència, Segòvia, Sòria, Valladolid, Salamanca, Zamora, Albacete, Barcelona, Girona, Tarragona, Càceres, Lugo, Orense i Múrcia, províncies que fregaran els 40 °C.

8.- Nits molt caloroses

Les nits també seran «molt caloroses», especialment fins al divendres, amb valors de més de 20-22 graus en àmplies zones del país. Després baixaran pel nord-oest, però seguiran elevades en general, sobretot aquesta última matinada.