El Govern ha acatat la sentència del TSJC que permet als bars i restaurants de les zones amb restriccions (com Figueres i Vilafant) a obrir més enllà de la mitjanit i l'ha publicat al DOGC, però ha anunciat que ho recorrerà als tribunals, on s'estan dirimint bona part de les mesures restrictives per fer front a la COVID-19 a l'hostaleria.

Davant d'aquestes mesures que reflecteixen visions diferents del camí a seguir durant la desescalada, el Departament de Salut ha donat a conèixer les últimes dades sanitaris de la pandèmia: en les últimes 24 hores Catalunya ha notificat 1.367 casos positius més i 19 morts.

Per boca del seu portaveu, Meritxell Budó, el Govern ha anunciat aquest dissabte que recorrerà als tribunals la interlocutòria del TSJC que, a instàncies de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM), elimina les limitacions horàries imposades per la Generalitat a bars, restaurants, terrasses i bars musicals, que a partir de demà podran obrir més enllà de les 00.00 hores.

El tribunal considera que, a l'imposar la limitació, la Generalitat no va justificar que es produiria una major transmissió de virus "depenent de l'horari de tancament", un argument que usarà la FECASARM en el recurs de reposició que presentarà per demanar la reobertura de les discoteques, que de moment romanen tancades, abocant a l'abisme econòmic a al sector de l'oci nocturn, segons ha explicat a EFE el secretari general d'aquesta entitat i de la patronal d'oci nocturn Spain Nightlife, Joaquim Boadas.

La FECASARM ha demanat que s'habiliti judicialment el mes d'agost per a dirimir aquestes qüestions i ha anunciat la predisposició de la patronal a acceptar una limitació horària per a les discoteques, similar a la que s'ha imposat a Andalusia.

"Seria més efectiu treballar colze amb colze i de manera pactada, que no a cop de resolucions cada divendres i dissabte i d'actuacions judicials que es van deixant sense efecte parcialment o totalment", ha dit Boadas.

Precisament a les mesures de contenció adoptades per les CCAA s'ha referit el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que, des de Palamós (Girona), ha expressat el seu suport a aquestes iniciatives i ha aprofitat per qualificar a Espanya com "destí segur" per al turisme, enfront de les recomanacions de no viatjar a país d'Alemanya o el Regne Unit.

Els turistes, ha dit Illa, han de "respectar" els protocols que s'apliquin en la zona en què practiquin turisme i "si es compleixen, Espanya és un destí segur", ha assegurat.

Aquestes recomanacions de diversos països europeus de no visitar Catalunya aquest estiu han provocat una nova aturada turística que amenaça amb accentuar la caiguda del PIB català per la crisi de la COVID-19, que ja es presumia històrica i que ara pot arribar a superar àmpliament el 10%.

Així es desprèn tant de les previsions financeres de diversos organismes, entre ells el servei d'estudis de BBVA o la Cambra de Comerç de Barcelona, com també de l'anàlisi de govern català, que ja admet en públic que la patacada del PIB serà aquest any més profunda del que s'havia calculat inicialment.

Un dia després de la Conferència de Presidents que va tenir lloc a la Rioja per anunciar la manera en què es gestionaran els fons europeus per fer front a la pandèmia, i a la qual no va assistir el president català, Quim Torra, la portaveu de la Generalitat ha dit avui que aquesta trobada "no era més que una foto" i que estar o no allà "no hauria canviat el destí dels catalans".