Sumem Banyoles considera que determinats usos permesos a l'Estany són «contradictoris amb el fet que sigui un espai natural», donen «mala percepció de la zona» i provoquen que els visitants, i fins i tot els banyolins i banyolines, en alguns casos, «no siguin prou conscients de l'espai on es troben: un espai natural únic, sensible i delicat».

Per aquesta raó, Sumem proposa plantejar una reflexió per fer entendre que l'Estany «no és una simple acumulació d'aigua, sinó un paratge natural de gran valor, que cal cuidar i preservar». Encara que la formació declari que s'ha avançat cap a la millora del paratge durant els últims mesos amb la retirada d'aparcaments de cotxes al davant de l'Estany, creuen que caldria anar «més enllà».

El partit demana que es construeixi un aparcament que es trobi més llunyà de l'Estany i que s'hi incloguin centres d'informació i de rebuda per atendre i assessorar les persones que visitin el paratge natural. L'objectiu d'aquestes accions és que es valori l'entorn i «la importància de relacionar-s'hi amb cura».

Més restriccions

Respecte a les accions que ha anunciat el Consorci de l'Estany, que el formen els ajuntaments de Banyoles i Porqueres, d'increment dels controls i de la vigilància de la zona, amb la finalitat, sobretot, d'evitar el bany a zones no permeses de l'Estany, Sumem Banyoles considera que «no és la solució». Tal com opina el partit, «cal més pedagogia i informació i menys multes i vigilància».

Finalment, Sumem afegeix que entenen que cal valorar la manca d'una piscina municipal com un «agreujant» de la problemàtica, i consideren que aquest és «un equipament necessari a Banyoles, capital de comarca i que ajudaria a mitigar els incidents que succeixen a la zona natural de l'Estany».