03 de agost de 2020
03.08.2020
Diari de Girona

La Generalitat té tres dies per designar el responsable del buidatge de Vacamorta

El TSJC li ha donat de termini fins dimecres i, si no, serà el conseller de Territori, Damià Calvet, qui haurà d'assumir aquesta funció · Els ajuntaments no faran l'informe mediambiental perquè «no tenen capacitat tècnica» i reclamen que es compleixi la sentència i es retirin ja els residus

02.08.2020 | 23:06
La Generalitat té tres dies per designar el responsable del buidatge de Vacamorta

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat de termini fins aquest dimecres a la Generalitat perquè designi un responsable del buidatge de l'abocador de Vacamorta, a Cruïlles. En una resolució, el tribunal assenyala que, en cas que no ho faci, serà el mateix conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, qui assumirà aquesta funció.

Els dos principals ajuntaments implicats, Cruïlles i la Bisbal d'Empordà, han deixat clar que el que cal fer és «complir la sentència» del Tribunal Suprem que obliga a buidar l'abocador, i adverteixen que no faran cap informe mediambiental com demana el Departament perquè «no tenen capacitat tècnica».

Després que el Suprem dictaminés que s'havia de buidar, ara és el TSJC qui dona de termini fins al dimecres 5 d'agost a la Generalitat per tal que designi un responsable de dur a terme la sentència de l'alt tribunal, i en cas que no ho faci, serà el mateix conseller de Territori, Damià Calvet, qui haurà d'assumir-ne les tasques.

A la interlocutòria dictada el passat dimecres, el TSJC repassa els recursos d'aquests darrers anys en relació amb les pròrrogues que s'han denegat de manera reiterada. En aquest sentit, els magistrats consideren que seria «ociosa» qualsevol discussió dels terminis, ja que la sentència és d'una «meridiana claredat».

Per això, només queden tres dies per tal que el Govern designi la persona encarregada de dur a terme el buidatge, i que en reporti periòdicament els treballs. Una resolució que ha satisfet els ajuntaments de Cruïlles i la Bisbal d'Empordà, els dos més implicats per la presència de l'abocador, juntament amb Corçà.

Complir la sentència

En aquest sentit, els alcaldes de la Bisbal i Cruïlles han deixat clara la seva posició reclamant que «es compleixi la sentència». De fet, dimarts passat es va celebrar un ple ordinari a l'Ajuntament de la Bisbal on es va votar una moció a favor del buidatge de l'abocador i que va tirar endavant per unanimitat. El batlle bisbalenc, Enric Marquès, va considerar «òbvia» la necessitat de designar una persona que lideri el procés de buidatge de l'abocador i va exigir que s'incorpori l'Ajuntament de la Bisbal a la comissió de seguiment. «Ho tenim a 1.000 metres del nostre municipi, és evident que en som part afectada», va assenyalar.

D'altra banda, el seu homòleg de Cruïlles, Dani Encinas, considera que la resolució del TSJC és una «bona notícia» i demana que no es demori més el procés. «Nosaltres només reclamem que es faci efectiva la sentència i que ens expliquin com ho pensen fer», va detallar el batlle.

En els darrers dies, alguns ajuntaments de la zona, entre els quals hi ha la Bisbal i Cruïlles, han rebut una notificació per part del Departament de Territori per tal que facin informes mediambientals d'una proposta de buidatge. Tot i això, tant Encinas com Marquès han afirmat que ells no ho faran perquè no tenen «capacitat tècnica» per fer-ho.

Des de la Plataforma d'Afectats per l'Abocador de Cruïlles (PAAC) consideren que la Generalitat només té la intenció de «demorar el buidatge», i per això envia aquestes missives reclamant els informes. La portaveu de l'entitat, Montse Tena, lamenta l'estratègia de Territori, ja que de moment «no han tret ni un residu». A més, des de l'entitat temen que la intenció de Territori sigui reobrir l'abocador d'aquí a uns anys.

Tena també ha denunciat que, durant anys, els diferents consellers que hi ha hagut «s'han anat passant la patata calenta» per evitar haver de fer efectiu el buidatge de l'abocador. «Trobem imprescindible la determinació dels tribunals, perquè no podem oblidar que s'ha construït il·legalment un abocador de 2,7 milions de tones de residus que encara són allà», va assenyalar.

Ara, la preocupació dels veïns i dels consistoris és saber on aniran a parar els residus que s'extreguin de Vacamorta. En aquest sentit, tant ajuntaments com plataforma reclamen «un pla» per part de la Generalitat per fer efectiu el buidatge «amb garanties».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook