Els Mossos d'Esquadra i lesMossos d'Esquadra Policies locals

El Servei Català de Trànsit coordina la campanya i recorda que la velocitat excessiva és un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària. Concretament, és una conducta de risc i té conseqüències tràgiques a les carreteres. En concret, l'any passat, la velocitat inadequada va representar un 11,6% del total dels factors concurrents dels accidents, sent present en 1.162 sinistres amb víctimes en zona interurbana de Catalunya.

Campanyes intensives com aquesta tenen la finalitat de vigilar el compliment de les limitacions de velocitat i a la vegada, incidir en la conscienciació sobre el perill que suposa no respectar-les, per a la seguretat d'un mateix i per a la dels altres. En les dues campanyes centrades en aquest factor de risc, realitzades l'any 2019 (a l'abril i a l'agost), es van denunciar 73.330 vehicles per excedir els límits de velocitat.

Cal recordar que una col·lisió a 50 km/h equival a una caiguda des de 10 metres d'altura, mentre que tenir un accident a 160 km/h multiplica per deu la força del xoc i, per tant, les seves conseqüències.

Prudència i responsabilitat

Trànsit apel·la la prudència i responsabilitat dels conductors i insisteix en què en els desplaçaments que es realitzin durant aquest mes d'agost, en un escenari de mobilitat atípic i on es preveuen més trajectes interns que en anys anteriors, és fonamental respectar els límits de velocitat fixats per evitar sinistres viaris.

A més, cal tenir en compte que en la mobilitat d'estiu se sumen habitualment uns factors que contribueixen a incrementar l'accidentalitat, com són un cert relaxament dels conductors o el component d'oci en la conducció, que alhora poden derivar en imprudències a la carretera, com ara sobrepassar la velocitat permesa.