Girona és l'onzena província d'Espanya amb més morts d'accidents de trànsit. Així ho revela el balanç definitiu de l'any 2019 que ha fet públic la Direcció General de Trànsit (DGT) sobre la mortalitat en carreteres i vies urbanes.

Segons aquest informe, les comarques gironines reporten 42 víctimes mortals. Una xifra que és superior a la que es va donar per part del Servei Català de Trànsit en el seu balanç anual (27 morts) perquè en aquest s'hi recopilen també les morts en vies urbanes i a més, les víctimes que han perdut la vida durant els 30 dies posteriors al sinistre viari.

Cal dir, però, que la xifra de 42 víctimes mortals és inferior a la facilitada per la DGT de l'any anterior (55). Això representa que el nombre de finats ha caigut en més d'un 23% respecte a l'any 2018.

L'any passat van perdre la vida 1.755 persones en un accident de trànsit a Espanya, segons el balanç definitiu de la DGT. Es tracta d'un 3% menys respecte a l'any anterior. Des de l'òrgan de trànsit es destaca que l'evolució ha estat molt diferent dins i fora de les ciutats. En vies urbanes, es van produir 519 morts -un 6% més que el 2018. Per contra, en vies interurbanes va haver-hi 1.236 defuncions -un 6% menys. D'aquestes, 900 es van registrar en carreteres convencionals. Les ciutats van suposar un 30% de totes les morts, el percentatge més alt des que es disposa de registres, remarca la DGT.

Barcelona i Madrid, al capdavant

Pel que fa a les províncies amb més víctimes mortals, encapçalen el llistat les de Barcelona (171) i Madrid (159). El tercer lloc és per Alacant, amb 80 defuncions.

En canvi, les zones d'Espanya amb més mortalitat viària són les ciutats autònomes de Melilla (0) i Ceuta (2). La província amb menys víctimes mortals va ser Terol, amb set finats durant l'any passat. El 2018 ja ocupava aquesta posició -amb 10 morts- juntament amb les províncies de Guadalajara i La Rioja.

Per comunitats autònomes, cal destacar que Catalunya, l'Aragó, el Principat d'Astúries, les illes Balears, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia, la Regió de Múrcia, la Comunitat Foral de Navarra i la Comunitat Valenciana són les que van reduir el nombre de morts en accidents de trànsit respecte a l'any anterior. També es va produir un descens en les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla.

El descens en les xifres de morts es va produir en un context d'augment dels desplaçaments de llarg recorregut -un 2,6% més que el 2018- arribant als 427 milions de desplaçaments a tot Espanya durant l'any passat.