Va crèixer a la botiga de material elèctric de la seva mare i va tenir un pare que era mecànic amb taller propi. Eduard Soler va anar a l'escola del poble i a la guerra. Va sobreviure i va poder estudiar fins a ser enginyer. L'any 1951, va fundar l'empresa Soler i Palau Ing amb Josep Palau. Seria una empresa amb lideratge mundial en el sector de la ventilació. El 1997 va crear l'Escola del Treball del Ripollès a partir de l'experiència de l'escola d'aprenents que ja funcionava com un departament de Soler&Palau el 1989. Eduard Soler va morir a principis del 2000 i va deixar el seu llegat, una gran fortuna, a l'escola que havia acabat de fundar.

Quatre anys després, el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va presidir la inauguració del Centre Tecnològic de la Fundació Eduard Soler, un equipament que va suposar una inversió de tres milions d'euros. El centre havia de servir per donar suport tecnològic al sector del metall català, formar professionals i convertir el sector en un motor econòmic que augmentés la prosperitat de la comarca.

El 2008, l'exdirector de l'Escola de Treball del Ripollès, Xavier Mas, va alertar que la Fundació havia abandonat el camí traçat per Soler. El gener del 2009, van haver-hi tres acomiadaments de directius i va desaparèixer la formació a distància de l'Escola del Treball.

Ara, amb la pràctica dissolució del centre tecnològic, el llegat d'Eduard Soler queda en l'escola de treball hereva de l'escola d'aprenents.