L'Ajuntament de la Vall d'en Bas. La petició de l'Ajuntament està fonamentada en una demanda de Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. Memorial Democràtic demana informació sobre els elements de simbologia franquista que perviuen al municipi. Així mateix, també volen saber si l'Ajuntament ha fet alguna acció per eliminar, resignificar o senyalitzar algun element recordatori del franquisme.

La tècnica de Cultura de la Vall d'en Bas ja ha fet algunes fotografies de determinats elements que l'Ajuntament té localitzats, com són les plaques del Ministerio de la Vivienda que certifiquen que les cases barates d'En Bas i del Veïnat de les Olletes eren un «edificio construido al amparo del régimen de Viviendas de Protección Oficial».

La petició deriva d'un estudi iniciat per Memorial Democràtic el 2010. La primera part de l'estudi es va concentrar en la recollida de dades de tots aquells municipis de més de 10.000 habitants i de les capitals de comarca. També es van recollir dades d'alguns municipis de la Plana de Lleida i de la Ribera d'Ebre que van ser escenari d'episodis bèl·lics durant la Guerra Civil, així com d'altres municipis que van ser especialment rellevants en el camí cap a l'exili.

Des d'aleshores, diversos municipis han anat notificant la retirada progressiva de símbols relacionats amb la dictadura franquista. Aquestes dades s'han anat incorporant a la informació del cens.

Actualment, s'està duent a terme una ampliació del cens per tal que també s'hi recullin els elements de simbologia franquista que resten als municipis catalans d'entre 3.000 i 10.000 habitants, així com en aquells municipis que han superat el llindar dels 10.000 habitants d'ençà de l'any 2010. Entre aquests municipis s'hi troba la Vall d'en Bas.

En època franquista, el règim posava senyals al costat dels cartells de denominació dels pobles, els ajuntaments i les cases de protecció oficial. Quaranta-cinc anys després de la fi del franquisme, molts elements han desaparegut per una cosa o altra.