El cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, va afirmar ahir que «s'està intentant arribar a la millor situació epidemiològica» del coronavirus en el moment de reobrir les escoles. En una entrevista a l'emissora de ràdio Rac1, va explicar que rebaixar les xifres actuals de la pandèmia donarà «una certa garantia que, amb determinades mesures, el risc que es transmeti el virus a les escoles és més reduït». «Però el virus seguirà entre nosaltres. No podem pensar que en quinze dies estarem a zero com a Nova Zelanda i tots contents», i va opinar que això no passarà a cap país europeu en el proper any o dos.

Acceptar un cert risc

L'epidemiòleg va demanar acceptar un cert risc a les escoles, però va dir que «per a la salut dels nens és un risc acceptable», ja que no emmalalteixen greument, i anar al col·legi és important per a la seva formació i per a la situació dels pares. Sobre l'ús de la mascareta a les aules, va apuntar que és recomanable que els nens la portin, i va plantejar que, si hi ha un rebrot focalitzat en una classe, es posin aquells estudiants afectats en quarantena però que no es tanqui l'escola. Trilla també va explicar que «el confinament està sempre sobre la taula», però amb l'objectiu de no arribar a aquesta situació, per la qual cosa podrien donar-se confinaments selectius i es podrien prohibir algunes activitats. «Pot ser hipotèticament necessari si la situació empitjora de forma realment important, però crec que ningú està pensant que aquesta és la següent mesura», ja que seria negatiu per a la salut mental de les persones i per a l'economia.

Pel que fa a l'actual rebrot, va dir que hi ha diversos factors que l'han propiciat, com «una sortida ràpida de la fase més dura de la pandèmia i una relaxació general en l'estiu». Per afrontar aquesta situació, va afirmar que és important atacar el virus, per la qual cosa va celebrar els cribratges massius, i va insistir que és important estar recolzats pel poder judicial: «Això que els jutges vagin opinant de forma diferent a les recomanacions de Salut no ajuda».