26 de agost de 2020
26.08.2020
Diari de Girona

Investigadors gironins posen nom a noves espècies de «xinxes de mar»

25.08.2020 | 23:40
D'esquerra a dreta i de dalt a baix: «Leiogalathea pallas» (Vanuatu), «Munida ommata», «Babamunida bellula» i «Agononida sabatesae» (Papua Nova Guinea).

Biòlegs del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) i del Museu Nacional de Ciències Naturals han descrit diverses noves espècies d'una família de crustacis que viuen a les profunditats dels oceans i que són coneguts com a «xinxes de mar» o «sastres». Es tracta de petits crustacis semblants a llagostes de closques diminutes que poden trobar-se en gairebé tots els oceans.

Segons ha informat el CEAB-CSIC en un comunicat, Hendersonida parvirostris, Babamunida bellula, Munida ommata, Munida eclepsis, Torbenella orbis i Agononida sabatesae són alguns dels noms que han rebut les espècies noves de galateids que acaben de descriure investigadors del Museu Nacional de Ciències Naturals (MNCN) i del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB), tots dos del CSIC.

Aquests petits crustacis, de tot just uns pocs centímetres de closca, formen part del grup dels galateids -crustacis decàpodes que van des dels pocs mil·límetres fins a diversos centímetres-, caracteritzats per tenir una cara més o menys triangular que sobrepassa els ulls.

Aspecte de llagostes

Amb l'aspecte de petites llagostes de closques diminutes i colors ataronjats, aquests crustacis de llargues antenes es troben repartits per tots els oceans. Les noves espècies descrites van ser capturades a l'oceà Pacífic, a la plataforma continental de la zona de Papua Nova Guinea, i són només algunes de les moltes que ha descrit aquest grup de recerca en l'últim any.

El CEAB-CSIC ha subratllat que gràcies a les captures dutes a terme per expedicions franceses a l'oceà profund, aquest mateix equip va poder confirmar la presència de 14 espècies noves per a la ciència dels gèneres Eumunida, Munida i Munidopsis en les aigües de Nova Caledònia, les Illes Salomó i Papua Nova Guinea.

«Es tracta d'espècies que, a simple vista, s'assemblen molt entre si, però són molt diferents genèticament», ha detallat la investigadora del MNCN i el CEAB Paula C. Rodríguez Flores.

«L'origen d'aquest grup d'espècies es remunta a l'antic oceà Tetis, que va precedir l'actual Mediterrani i que connectava l'Atlàntic amb el Pacífic molt abans que existís l'oceà Índic», ha afegit.

Prop de 1.000 espècies

Segons els investigadors, el fet que aquest grup sigui tan nombrós (actualment es coneixen prop de 1.000 espècies de galateids) el converteix en idoni per analitzar com es produeixen els processos de diversificació d'espècies marines.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook