26 de agost de 2020
26.08.2020
Diari de Girona

L'oficina d'atenció a la víctima del delicte rep més de 2.000 consultes en mig any

L'estament judicial atén 839 persones a les comarques de Girona que reclamen rebre informació sobre els seus drets durant un procés penal · A Catalunya han atès 6.648 usuaris, a qui s'ha gestionat diverses problemàtiques de caire judicial i que han derivat en 18.907 actuacions

25.08.2020 | 23:40
L'oficina d'atenció a la víctima està situada al Palau de Justícia de Girona, foto d'arxiu.

L'Oficina d'Atenció a la Víctima del Delicte ha atès 2.044 consultes en sis mesos a Girona. Es tracta d'un servei que es dona físicament des del Palau de Justícia i d'aquestes atencions -n'hi pot haver de més d'una per persona- són de diversa tipologia. Es realitzen quan una víctima ha d'afrontar un procés judicial. És a dir, s'actua des del moment de l'inici i fins a la sentència.

Les dades públiques del Departament de Justícia mostren que de les 2.044 consultes se n'han beneficiat un total de 839 usuaris. A Catalunya, les oficines d'atenció a la víctima del delicte (OAVD) han atès un total de 18.907 consultes en mig any. La demarcació amb més peticions és Barcelona, amb 9.220. El segon lloc en canvi és per a Tarragona (1.372), i el tercer és per a Girona (2.044).

També hi ha una manera no presencial d'accedir a aquestes oficines, l'anomenat Servei d'Atenció Telemàtica a la Víctima del Delicte. Durant el segon semestre ha rebut 334 consultes d'arreu de Catalunya.

El servei del Departament de Justícia va néixer l'any 2017 amb l'objectiu d'atendre víctimes que necessiten rebre informació sobre els seus drets durant tot el procés penal. El programa atén sis eixos: assistència jurídica gratuïta, sol·licitud d'ordres de protecció, la participació en el procés penal, la presentació d'una denúncia, informació sobre l'estat a presó de l'agressor i el suport emocional.

De les atencions d'aquest semestre se'n pot fer un perfil. L'usuari ha estat una dona, de nacionalitat espanyola, d'entre 31 i 50 anys. La majoria de les peticions fetes a Catalunya han estat per part de víctimes de violència de gènere i tot tipus de delictes que envolta aquesta xacra social. Aquí hi entren consultes per maltractaments, coaccions, lesions, homicidis, entre d'altres. Les amenaces, per exemple, ocupen bona part de les consultes (723). La majoria dels usuaris del servei han estat víctimes de robatoris o de violència de gènere.

Més de dues consultes per usuari

Les peticions que han realitzat les víctimes des de l'Oficina d'Atenció de la Víctima del Delicte de Girona mostren que les víctimes ateses n'han realitzades més de dues (2,77) de mitjana. Encara no hi ha dades disponibles sobre el 2020 però cal destacar que l'any passat des d'aquesta Oficina d'atenció jurítica és van realitzar 1.016 primeres acollides. És a dir, la primera intervenció que es fa des de l'OAVD amb la víctima, telefònicament o presencial, amb l'objectiu de crear un clima de confiança i recollir tota la informació necessària. D'aquest primer contacte, en deriven un seguit d'actuacions i algunes cal que es facin segurament des de l'OAVD. L'any passat es van fer 529 seguiments des de la de Girona.

Una de les mesures que va derivar d'algunes consultes és l'acompanyament a judici (163 casos), però una de les actuacions més destacades és l'atenció psicològica que reben les víctimes durant tot el procés judicial. A Girona, durant el 2019, va haver-hi 1.215 casos en què es va activar aquesta ajuda. En 1.450 casos també es va donar l'assistència jurídica bàsica. En total des d'aquestes oficines l'any passat es van dictar 914 resolucions judicials, que passen per ordres de protecció, sentències, mesures cautelars, ordres de protecció en violència masclista, entre d'altres. En total des d'aquestes oficines l'any passat es van dictar 914 resolucions judicials, que passen per ordres de protecció, sentències, mesures cautelars, ordres de protecció en violència masclista, entre d'altres.

Cal recordar que des de les OAVD també es realitzen diverses actuacions amb víctimes de violència masclista quan entren en el circuit del protocol. I s'hi gestionen les ordres de protecció. Des de Justícia es destaca que molts dels usuaris s'adrecen a aquest servei per rebre informació sobre com interposar una denúncia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook