27 de agost de 2020
27.08.2020
Diari de Girona

Arriba a Girona un canvi brusc de temps amb pluges abundants i extenses

Els meteoròlegs preveuen una baixada de temperatures que pot ser de 10 graus, vent del nord, fort onatge i calamarsades

27.08.2020 | 15:25
Una tempesta d'estiu aquest passat mes de juny

Un canvi brusc de temps, amb pluges abundants, extenses i localment intenses, un descens tèrmic notable i l'entrada de vent del nord arribarà a partir de divendres a les comarques de Girona, segons va advertir ahir el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Els meteoròlegs esperen que aquesta pertorbació arribi a Catalunya el divendres, després de dos dies d'elevades temperatures, la qual cosa donarà lloc a «un canvi destacable de la situació meteorològica» amb pluges, calamarsa, descens de les temperatures, vent del nord i fort onatge marítim.

La predicció indica que entre divendres i dissabte creuarà Girona un sistema frontal que deixarà precipitacions a tot el territori i crearà inestabilitat uns dies amb l'entrada de vent del nord i ruixats més dispersos al Pirineu, Prepirineu i nord-est. El pas del front deixarà precipitació localment d'intensitat forta, sovint acompanyada de tempesta i pedra, i puntualment podrà donar lloc a fenòmens de temps violent.

Posteriorment, segons les prediccions, els xàfecs podran ser localment d'intensitat forta al quadrant nord-est. Al llarg de l'episodi es podran acumular al voltant de 80 litres d'aigua per metre quadrat de precipitació en punts de muntanya. A més, el pas del front comportarà l'entrada de vent del nord que provocarà un descens notable de la temperatura, aconseguint valors per sota del que correspondria per l'època de l'any.

La previsió meteorològica indica que si es pren com a referència la temperatura a 1.500 metres d'altitud (850 hPa), respecte als dies previs, el canvi serà notable: a la vertical de Barcelona avui hi haurà uns 20ºC, mentre que dissabte haurà baixat fins a 10ºC.

Neu a 2.400 metres

L'evolució de la temperatura a 850 hPa és un indicador del comportament d'aquesta mateixa variable en superfície, tot i que no hi ha una correlació directa entre elles, ja que també depèn d'altres factors meteorològics. Aquest descens de la temperatura provocarà un descens de la cota de neu, sent baixa per a un mes d'agost i situant-se al voltant dels 2.400 metres de cara a dissabte.

L'entrada de vent de nord provocarà ratxes fortes als cims del Pirineu, l'Alt Empordà i les Terres de l'Ebre i, conseqüentment, una alteració marítima a la Costa Brava, amb onades màximes que podrien superar els 2,5 metres d'altura.

Preavís per intensitat de pluja

Els models meteorològics a mitjà termini indiquen que la setmana que ve es mantindrà l'entrada de vent del nord, amb possibilitat de precipitació a la cara nord del Pirineu i en punts del litoral i el prelitoral central i, encara que la temperatura tendirà a recuperar-se, no preveu calor com la d'ahir. Davant l'arribada d'aquest front, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un preavís per intensitat de pluja.

· Consulta la predicció meteorològica del teu municipi

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook