L'alcalde de Sant Jaume de Llierca «He tingut contractes amb dues entitats», explica. Segons ell, totes dues l'han escoltat però cap li ha assegurat res.

Ara, Sant Jaume no tè cap caixer on ingressar o treure diners ni cap oficina, quan fa una dècada n'havia tingudes dues obertes cada dia de les nou del matí a les dues del migdia. És una situació que comparteixen amb Montagut i Oix, Tortellà i Sales de Llierca. O sigui, uns 4.000 veïns de la vall del Llierca s'han de desplaçar a un altre terme municipal per accedir als serveis d'un banc encara que sigui un caixer automàtic.

Cargol explica que les alternatives dels veïns estan en un caixer automàtic del Banc de Sabadell ubicat al peu de la travessera d'Argelaguer, les oficines de la Caixa i del BBVA de Castellfollit de la Roca i les sucursals del BBVA, Santander i la Caixa de Sant Joan les Fonts.

La situació s'ha agreujat a partir de l'inici de la pandèmia, quan les oficines dels pobles veïns van reduir l'horari d'atenció al públic. Cargol creu que les entitats mantindran l'horari actual, perquè en les seves gestions ha notat que la política està en reduir més que en implantar nou serveis.

Ha concretat que els més afectats per la falta de serveis bancaris són la gent gran i els comerciants. La gent gran no pot anar a cobrar la pensió el dia de cobrament com estava acostumada i han d'esperar que algun familiar faci la gestió o traslladar-se a les localitats veïnes. Pel que fa al comerç, el problema està en els ingressos dels diners de la caixa, la cerca de canvi i altres gestions que abans es feien al poble.

A Montagut i Oix i Tortellà es troben en la mateixa situació que Sant Jaume de Llierca, però amb l'agreujant que són dues localitats amb un volum de turisme important.

Ambdues estan dins dels límits de l'Alta Garrotxa, una situació que els ha portat càmpings, cases de turisme rural, hostals i restaurants que necessiten serveis bancaris i turistes que han de pagar el que consumeixen a la zona.

Sant Jaume i Tortellà es van quedar sense caixer en el decurs d'una setmana de començaments de febrer, quan una banda de lladres va encastar vehicles a les oficines del banc de Santander per endur-se els caixers.

Els lladres no van aconseguir el seu objectiu i els caixers es van quedar a les oficines. Això no obstant, les dependències bancàries van quedar molt malmeses per causa dels forts impactes dels vehicles contra les parets que subjectaven els caixers.