La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització criminal dedicada al tràfic de drogues -de síntesi i marihuana- i blanqueig de capitals.

L'operació policial es va desenvolupar dimecres i va tenir l'epicentre a Eivissa. Però també es van fer detencions a Barcelona i Girona.

A les comarques gironines, fonts policials, han assegurat que finalment l'operatiu va consistir en una detenció, com ja va avançar Diari de Girona.

El detingut es va fer en un domicili de Blanes, que també es va escorcollar. En aquest habitatge, la policia a banda de la detenció també va comissar droga.

El paper del detingut gironí era el de cultivar i elaborar droga.

En total, la Guàrdia Civil juntament amb policies dels Estats Units han detingut 21 persones i han realitzat vuit escorcolls en domicilis i locals.

Aquest dimecres van aconseguir comissar vuit quilos de drogues sintètiques, 38 quilos de cabdells de marihuana en quatre plantacions -dues interiors i una a l'exterior- i 45.000 euros.

L'operació batejada com a Pertinax també ha posat al descobert diversos materials dels que s'abastia la banda: entre aquests, productes informàtics i electrònics, documentació, i un vehicle amb un sistema d'ocultació mitjançant un doble fons que era utilitzat per al transport de droga entre la Península i Eivissa.

També s'ha decomissat una escopeta a la província de Barcelona, amb la qual un dels membres de la banda va amenaçar els agents en un dels immobles escorcollat. El delinqüent es va pensar que es tractava d'un robatori de droga per part d'una banda rival. En veure que era la Guàrdia Civil, de seguida, va abaixar l'arma.

Mules per anar a Florida

Les investigacions es van iniciar l'octubre de 2019, després que la Guàrdia Civil va detectar un grup de persones residents a les Illes Balears que presumptament es dedicaven al tràfic de drogues sintètiques (ketamina i metamfetamina-MDMA), amb un àmbit delictiu transnacional. Ja que part de l'estupefaent produït era transportat ocult en equipatges des de diferents punts del territori espanyol als Estats Units. Concretament a la ciutat de Miami (Florida), utilitzant per a això "mules" que eren captades per a tal funció.

Un cop identificats els responsables d'aquestes activitats delictives, a través de canals de col·laboració policial internacional, la Guàrdia Civil va establir un equip conjunt de treball amb el departament de Seguretat Nacional dels Estats Units.

Això va fructificar i van detenir tres persones a Miami. Aquests arrestos també van donar lloc la confiscació de 15 quilos de MDMA en pastilles i 14 quilos de ketamina líquida. Paral·lelament en territori espanyol es va detenir a Barcelona a una persona amb 18 quilos de MDMA en pastilles i una altra persona a Palma provinent d'Eivissa amb 14 quilos i mig de MDMA en pastilles, que també exercien de mules per a l'organització.

El líder: un discjòquei

Les investigacions de la Guàrdia Civil permeten considerar el doble paper exercit pel líder del grup criminal investigat, el propi de la seva condició de líder, com el de distribució de drogues sintètiques, aprofitant la seva condició de discjòquei. Això segons els investigadors, li proporcionava amplis contactes.

Actualment donada la crisi sanitària de la Covid-19, les substàncies eren subministrades principalment en festes privades a l'illa eivissenca.

2 milions en comprimits

La Guàrdia Civil ha confiscat a l'organització substàncies per a la creació i tràfic d'aproximadament 120.000 comprimits i atribueix a aquest grup la distribució i exportació al llarg d'almenys tres anys una quantitat de pastilles que superaria la xifra de 2 milions de comprimits.

Aquesta operació, tutelada pel Jutjat d'Instrucció nº 9 de Palma i per la Fiscalia Antidroga de les Balears, ha estat portada a terme per la Guàrdia Civil de les Illes Balears al costat de l'Equip Contra el Crim Organitzat (ECO) de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil i el HSI (Homeland Security Investigations) dels Estats Units, comptant amb el suport d'Unitats de les comandàncies de Barcelona i Girona.