Encara no ha acabat l'estiu i les trucades de la línia d'atenció de la Generalitat contra la violència masclista van clarament a l'alça. Entre gener i agost, ha rebut 528 comunicacions. Unes peticions d'ajuda que ja superen les que es van fer entre el gener i l'agost de l'any passat (486). Si s'agafa aquest període de referència, en set mesos d'aquest any 2020 ja hi ha hagut un 8,6% més de telefonades.

Cal recordar que el nombre de trucades de gener fins a 3 de juny, com va informar Diari de Girona ja era destacat, amb 236. Un nombre d'usuaris elevat ja que l'estat d'alarma i el consegüent confinament va deixar les dones tancades a casa, sovint amb els seus maltractadors. De fet, la Generalitat va posar dades a sobre la taula i aquest telèfon (900 900 120) va patir un increment del 88% de trucades durant el confinament a tot Catalunya.

Fonts policials destaquen que les diferents formes de violència masclista també han viscut una eclosió després de l'estat d'alarma i això es tradueix en aquestes dades a Girona: 528 telefonades en set mesos. Entre juny i juliol se n'han realitzat prop de 300, una xifra elevada.

El volum més alt i amb molta diferència es concentra a l'àrea metropolitana de Barcelona (5.320 comunicacions), en segon lloc hi ha el camp de Tarragona (530) i de ben a prop hi ha la demarcació de Girona, amb aquestes 528 telefonades.

Encara falta veure les dades de l'estiu, perquè les dades s'actualitzen mensualment per part de l'Institut Català de les Dones (ICD) però ja s'han superat les trucades de l'any passat entre el gener i l'agost (486) a Girona.

Trucades del Gironès i la Selva

Per comarques, el Gironès i la Selva són els indrets des d'on s'han fet més trucades al servei de la Generalitat d'atenció a les dones víctimes de maltractaments. El Gironès suma la xifra més alta de trucades al 900 900 120: 238. Són gairebé la meitat de totes les realitzades des de la demarcació. La Selva és la segona comarca amb més activitat. Des d'aquests municipis s'han realitzat 99 comunicacions al telèfon de l'ICD.

Violència psicològica

Amb l'anàlisi de les trucades es pot extreure un perfil del tipus de violència masclista que pateixen les víctimes. Es pot veure que pràcticament tota la violència és de tipus psicològica ( 97,1%) mentre que la resta de víctimes diuen que és físifca (37,5%, física). Sovint conviuen més d'un tipus de malgractament. La gran majoria d'aquestes situacions es produeixen en l'àmbit de la parella (el 93,57%) i, també hi ha alguns casos en els entorns sociocomunitaris (el 4,41%) i familiar (l'1,95%).

Per franges d'edat, el col·lectiu que utilitza més el telèfon són les dones entre 31 i 40 anys (41,13%, seguides les del 41 a 50 anys (23%). Les dades també mostren que la major part de les dones tenen fills (47,47%).

A tot Catalunya entre el gener i l'agost s'han realitzat 7.762 trucades al servei gratuït per via telefònica de la Generalitat de Catalunya.