La Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona (FHCG) assegura que la temporada ha estat «nefasta» i adverteix que un 20% dels establiments no tornaran a obrir, a menys que hi hagi un rescat per part del govern de l'Estat.

El president de l'ens, Antoni Escudero, adverteix que el sector està «enfonsat» i preveu que la crisi s'agreujarà «si no s'hi posa remei» de forma immediata. «Els danys col·laterals que afecten l'hostaleria són molt pitjors que el coronavirus», assenyala.

D'altra banda, Escudero també denuncia que hi ha treballadors que encadenen baixes per covid-19 de manera intencionada. «Van a un metge que els dona la baixa i al cap de quinze dies, quan veuen que no té el virus, en visiten un altre. Això ja és picaresca», lamenta Escudero.

El sector està «enfonsat»

Els pronòstics s'han acabat complint i el final d'agost confirma la «nefasta» temporada pels hostalers de les comarques de Girona. Deixant de banda la Costa Brava central del Baix Empordà - que representa un 18% de places hoteleres i ha experimentat un estiu més favorable-, la resta s'ha vist colpejada de manera «severa» per la pandèmia.

De fet, des de l'FHCG parlen concretament d'un sector «enfonsat» i creuen que el 20% del total d'establiments no tornaran a obrir si no es posa a sobre de la taula un pla de rescat per aquestes empreses «igual que s'ha fet amb els treballadors».

En aquest sentit, el president de l'ens, Antonio Escudero, aposta perquè l'estat aboni el 70% dels beneficis que les empreses van declarar en les dues passades declaracions de la renda. En cas contrari, Escudero avisa que la destrucció d'empreses de l'hostaleria serà «massiva» i pronostica que el sector no es recuperarà fins al 2023.

I és que, per exemple, a poblacions com Blanes i Lloret de Mar aquest estiu els hotels que han obert amb prou feines han ofert un 40% del total de places que tenen. Cal tenir en compte que aquestes dues poblacions aglutinen una quantitat important de les habitacions disponibles a la Costa Brava, ja que són grans establiments que depenen molt dels turoperadors.

Així mateix, una situació similar s'ha viscut en zones com Roses a l'Alt Empordà, on també hi ha una oferta hotelera important. En canvi, la costa del Baix Empordà, tot i notar el cop provocat per la pandèmia, ha resistit millor, ja que molt del client és nacional i francès, a més de tractar-se d'establiments més petits amb aforaments més reduïts.

Per tot això, Antonio Escudero exigeix un «rescat urgent» de tot el sector a les comarques gironines. «Igual que s'ha ajudat als treballadors, també s'ha de treure del pou els empresaris, perquè Girona està destrossada, Barcelona està destrossada, les illes estan destrossades, tot el país està així», exclama.

Baixes intencionades

Escudero també ha volgut denunciar el que considera una «picaresca» per part d'alguns treballadors de l'hostaleria. En aquest sentit, assegura que els professionals encadenen baixes per coronavirus de manera intencionada, ja que d'aquesta manera cobren més del que podrien percebre si estiguessin en un ERTO (Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació).

«N'hi ha que agafen una baixa durant quinze dies, després van a un altre metge quan es demostra que no tenen la covid-19, després a un altre, i així successivament. Així no es pot viure. Arribarà un dia que mataran la gallina dels ous d'or. Els petits empresaris sempre som els sacrificats, els idiotes i els imbècils», exclama Escudero.

Conviure amb la covid-19

Escudero considera que el que cal és «conviure» amb el coronavirus i assumir que si no es tornen a obrir fronteres i permetre que els avions tornin a volar «això s'acabarà d'enfonsar». «Hem d'assumir que aquest virus ha vingut per quedar-se», remarca.

A més, des de l'FHCG també lamenten els «danys col·laterals» que provocarà aquesta pandèmia. Així, el president de la Federació assegura que el cop que generarà la crisi conseqüent del virus serà «molt més dura» que el coronavirus en si.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus