01 de setembre de 2020
01.09.2020
Diari de Girona

La temperatura bat rècords, essent la més baixa d'una nit d'agost en trenta anys

La província registra 352 llamps durant el temporal que es van concentrar a cavall entre el sud de la Selva, el Gironès i el Baix Empordà i la comarca del Ripollès

31.08.2020 | 23:01
Llamps caiguts a Catalunya durant les tempestes de diumenge

Catalunya va registrar entre diumenge i dilluns la nit d'agost més freda de les tres últimes dècades, arribant a mínimes de 5ºC, com a la localitat de Molló, al Ripollès. Les mínimes d'ahir també es van registrar en dos municipis gironins: Puigcerdà, amb 3,6 ºC i Das, amb 3,7 ºC. El descens de les temperatures ha vingut acompanyat en els últims dies de pluges, i fins i tot neu al Pirineu català, amb precipitacions de fins a 150 litres per metre quadrat al llarg de la tarda de divendres i la matinada de dissabte a les comarques del Ripollès, el Berguedà i Osona (Barcelona).

Les fortes tempestes que el passat cap de setmana van descarregar grans quantitats d'aigua en alguns punts de les comarques gironines van deixar també a la província fins a 352 llamps núvol-terra entre les 00 h del dissabte 29 i les 23.59 h del diumenge 30 d'agost, segons dades de la XDDE.

El diumenge, la majoria de les descàrregues elèctriques van concentrar-se en la franja horària que va entre les 14 h i les 20 h. El gruix dels llamps va caure a la Selva Marítima, el sud del Gironès i el sud del Baix Empordà, els mateixos llocs on els aiguats van tenir més afectació, com a Cassà de la Selva, on van recollir fins a 40 l/m2 en mitja hora o Caldes de Malavella, on els bombers van haver d'intervenir en rebre 12 trucades per inundacions de domicilis. Cap al vespre, la tempesta va baixar cap al Maresme per posteriorment endinsar-se cap al mar.

També el Ripollès va registrar diumenge nombroses descàrregues elèctriques entre les 14 h i les 22 h de la nit. La pluja més intensa i abundant va caure a la comarca la nit de divendres a dissabte, quan es van recollir més de 100l/m2 entre el Ripollès, el Berguedà i Osona.

Tot i les fortes pluges del cap de setmana el cabal dels rius gironins es trobava ahir en nivells de normalitat. Les pluges de les comarques de la Selva, el Gironès i el Baix Empordà es van produir a prop de la desembocadura dels rius, de manera que no han afectat els seus nivells d'aigua. Malgrat això, l'aforament d'aigua del Ter a Sant Joan de les Abadesses i a Ripoll es trobava ahir una mica per sobre del normal, tot i que a la tarda el cabal de Sant Joan de les Abadesses ja havia baixat fins a nivells de normalitat, amb 9,9 m?3;/s.

Més avall, el marcador la sortida de l'embassament del Pasteral I, a la Cellera de Ter, marcava un aforament moderat amb 29 m?3;/s. També tenien un aforament una mica per sobre de l'habitual la Tordera al seu pas pel Pont Eiffel de Fogars de la Selva, amb 1,7 m?3;/s i el riu i canal de Sentmenat a Colomers, amb 29 m?3;/s. Els embassaments gironins van mantenir-se ens els nivells d'abans de les pluges. Susqueda es trobava ahir al 93,5%, el Pasteral al 69,1% i Darnius Boadella al 66,7%.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook