Després de setmanes a l'alça, ahir el risc de rebrot va donar un respir a la Regió Sanitària de Girona. De fet, en només un dia l'índex va baixar nou punts, fins a situar-se en un valor de 132,23. Malgrat tot, el risc continua sent elevat, fins que no baixi del llindar dels 100. Les comarques amb un índex de rebrot més alt continuen sent el Ripollès (378,57) i el Gironès (186,46).

La velocitat de propagació del virus també va baixar i es va situar en 1,10 i la taxa de confirmats per PCR del 22 al 28 d'agost és de 62,8 per cada 100.000 habitants.

La millora també es va evidenciar en el nombre de nous casos, ahir se'n van notificar 74, disset menys que el dia anterior; i en el nombre d'hospitalitzats. Ahir n'hi havia 46, dos menys en comparació amb l'últim balanç, onze dels quals a l'UCI, els mateixos. D'altra banda, ahir tampoc es va notificar cap nova mort i el total es manté en 836.

Quant a municipis, a Girona el risc de rebrot és de 167,21, una xifra que millora els 274,39 de la setmana passada. La velocitat de propagació del virus baixa d'1 i se situa en 0,89, mentre que la taxa de confirmats per PCR és de 80,24 per cada 100.000 habitants. La capital del Gironès suma 1.411 casos confirmats per PCR -disset més en comparació amb l'última actualització- i 1.911 si es tenen en compte totes les proves. El nombre de defuncions des de l'inici de la pandèmia és de 145, amb tres persones ingressades per coronavirus.

A Salt el risc de rebrot va a la baixa i se situa en 469,27, mentre que la velocitat de propagació s'eleva fins a 1,23. Des de l'inici de la pandèmia, s'han confirmat per PCR 511 casos -nou més respecte a l'últim balanç- i 574 amb totes les proves. El nombre de defuncions és de 21 -cap en les darreres hores- i la xifra de pacients ingressats és de cinc, una menys respecte a dilluns.

Cribratges massius a Salt

Salut va informar ahir que comença el primer cribratge massiu a la Regió Sanitària de Girona per detectar contagis de COVID19 a Catalunya. En concret, es realitzarà al municipi de Salt a partir de demà i durarà fins dissabte. L'objectiu d'aquesta campanya és contribuir a trobar persones que són portadores del virus sense saber-ho i tallar les cadenes de transmissió de la malaltia.

El cribratge s'oferirà voluntàriament, i de manera prioritària, a persones de 15 a 49 anys sense símptomes i que resideixin a la zona compresa entre el carrer Major, el passeig de Marquès de Camps, l'avinguda de Països Catalans i el carrer Ramon y Cajal, i que no se'ls hagi realitzat una PCR en els dies previs. La franja d'edat d'entre els 15 i els 49 anys és on es detecten la majoria dels positius actuals a la zona.

La recollida de mostres es farà a la Casa de Cultura Les Bernardes, des de les 10 a les 14 h i de 15 a les 19 h i es realitzarà amb personal d'atenció primària. Totes aquelles persones que presenten simptomatologia o hagin estat contactes de pacients positius no han d'acudir al cribratge massiu, sinó que seran programats des de l'atenció primària i els Gestors COVID en un circuit paral·lel.

Durant aquests dies es pretén realitzar unes 1.500 proves i es podria arribar a testar aproximadament un 25% de la població de Salt corresponent a l'àrea on se centra la campanya. La prova PCR és gratuïta i es podran consultar els resultats a la plataforma «La Meva Salut» al cap de dos dies. A la campanya hi col·laborarà el Consell Comarcal del Gironès i de la Diputació de Girona, que facilitaran l'espai on es faran les proves, l'Ajuntament, que en farà difusió juntament amb l'Equip d'Atenció Primària de Salt, i el SEM.

Augment de casos a Viladrau

D'altra banda, l'Ajuntament de Viladrau ha informat a través de les xarxes socials que en els darrers dies s'han detectat alguns casos aïllats de coronavirusal municipi. Aquest fet ha provocat un augment substancial de les proves PCR a contactes dels positius. Segons el consistori, «els resultats semblen confirmar que la situació està sota control i no hi ha motius per a l'alarma». Malgrat tot, demanen que es prenguin les mesures decretades.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus