Girona és la província que ha patit una major caiguda de l'ocupació de l'Estat amb relació al 2019. Segons les últimes dades del Ministeri de Treball, durant el mes d'agost l'afiliació a la Seguretat Social respecte a l'agost de l'any passat, la davallada més pronunciada a escala estatal. Cap altra regió ha registrat un percentatge tan elevat de baixada i la mitjana espanyola se situa en una caiguda del 2,73%. Això es tradueix en la destrucció de 19.300 llocs de treball aproximadament, un fenomen vinculat a la nefasta temporada estiuenca derivada del coronavirus

En paral·lel, l'atur va tornar a créixer a les comarques gironines durant l'agost. El darrer informe del Ministeri de Treball revela un increment del 2,8% del nombre d'aturats respecte a un juliol marcat pel descens de la desocupació.

Incidència de la pandèmia

En plena temporada d'estiu la província ha sumat 43.699 persones a les llistes de l'atur, i s'ha convertit en la sisena de tot l'estat espanyol amb un increment més elevat. Aquest repunt és conseqüència directa dels efectes de la covid-19 en l'economia gironina. La incidència de la pandèmia encara es fa més evident si comparem les dades de l'agost passat amb les del 2019. En un any a Girona l'atur ha pujat un 36% durant el vuitè mes de l'any, o el que és el mateix, ha guanyat 11.500 nous aturats.

En aquest cas la província de Girona és la segona de tot l'Estat (després de les illes Balears, on l'atur ha pujat un 89% interanual) amb un increment més significatiu de la desocupació. La dada gironina se situa molt per sobre de la mitjana espanyola del 24% interanual.

Els estralls de la covid també s'han fet notar en el capítol de la contractació. En aquest cas, el nombre de treballadors contractats ha caigut un 42,7% respecte al juliol, i un 17% respecte al vuitè mes del 2019. Una cosa semblant passa amb l'afiliació a la Seguretat Social. A Girona amb prou feines ha pujat un 0,22% aquest agost, un fet que es tradueix en 333.273 persones inscrites.

Al conjunt de Catalunya el nombre d'aturats registrats a les oficines d'ocupació ha pujat en 11.293 persones al mes d'agost a Catalunya i ha situat la xifra total de desocupats en 480.642.

Respecte a l'agost de 2019, l'atur registrat ha augmentat en 109.224 persones. En aquest sentit, Catalunya és la comunitat on més creix l'atur a l'agost, seguida de Madrid (6.260) i el País Valencià (5.694). Al conjunt d'Espanya l'atur ha pujat en 30.000 persones el mes passat.

Desincetivació europea

El secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, va atribuir l'augment de l'atur a Catalunya, la comunitat autònoma on més ha crescut, al final «precipitat» de la temporada d'estiu i a la decisió de diversos governs europeus de desincentivar el turisme al país.

Segons un comunicat del Departament de Treball, tots dos factors han tingut un «impacte rellevant» en el mercat laboral català, amb 11.293 aturats més a l'agost, fins a un total de 480.642 persones desocupades.

«El final precipitat de la campanya turística d'estiu derivat de la covid-19 i les decisions de determinats governs europeus de condicionar, limitar o desaconsellar les visites al nostre país han provocat una baixada important de la demanda en el sector turístic i àmbits vinculats a l'activitat turística», va afirmar.