L'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) i les entitats del poble han decidit suspendre la Festa Major que s'havia de celebrar del 10 al 13 de setembre per l'increment de casos de covid-19 dels darrers dies. En les dues últimes setmanes, s'han detectat quatre rebrots d'entorns familiars i s'està fent el rastreig i els aïllaments. Des del consistori assenyalen que la decisió s'ha pres de forma unànime i que tothom ha entès que la prioritat és la salut i evitar nous contagis. Segons les dades publicades del Departament de Salut, en les dues últimes setmanes el Ripollès ha passat de risc moderat de rebrot a un risc alt. En aquest període s'han fet 439 PCR, de les quals 35 han donat positiu.

Segons ha explicat l'alcalde a l'ACN, Ramon Roqué, durant les últimes setmanes s'havia treballat en la programació de la Festa Major per adaptar-la a les normatives de seguretat i prevenció de la covid-19. S'havien prioritzat els actes culturals amb reserves online, distàncies de seguretat i la majoria a l'aire lliure. També s'havia decidit escurçar-la un dia.

Amb el repunt de casos de covid-19 de les últimes dues setmanes, però, el consistori i les entitats han decidit que el més adient era suspendre-la. "Son moments de contenció i de seguir fent esforços per revertir la situació", subratllat el batlle. I ha afegit que des del Departament de Salut se'ls ha comunicat que el "comportament de les persones dels diferents brots és exemplar i que de moment no cal prendre més mesures" al marge de continuar fent seguiment de la situació, el rastreig dels contactes i els aïllaments dels afectats.

Aquest dimecres també es va informar del tancament de la piscina municipal, oberta només a socis, uns dies abans del que estava previst. A més a més, dos establiments del municipi han decidit tancar com a mesura preventiva i de forma voluntària perquè algun treballador estava pendent de proves per haver estat en contacte amb persones relacionades amb rebrots.

Des del Consell Comarcal del Ripollès també s'ha fet una crida a la prudència per les xarxes socials. El seu president, Joaquim Colomer, ha enviat el següent missatge: "Hem pujat molt però molt! El focus que ha fet pujar l'índex del Ripollès està controlat i centrat bàsicament en un municipi de la comarca". I ha recordat les mesures de seguretat i higiene per evitar la propagació del covid-19.

De risc de rebrot moderat a risc alt

Segons les dades publicades del Departament de Salut, en les dues últimes setmanes d'agost s'han fet 439 PCR al Ripollès, de les quals 35 han donat positiu. Del 17 al 23 d'agost es van fer 195 PCR i 7 van donar positiu, període en què el risc de rebrot era moderat. La setmana següent es van disparar les PCR fins a les 244, unes proves que van detectar 28 positius. En aquest moment el risc de rebrot va passar a ser elevat.